Плетенето някога беше смятано като подходящо занимание само за бабите ни, но ето че през последните години този предразсъдък бавно се стопи в пространството.

Сега, ако някоя млада дама сподели, че обича да плете, това не предизвиква учудване и насмешливо повдигане на вежди, вместо това плетенето си извоюва място сред популярните хобита. Според последни проучвания една трета от жените между 25 до 35 плетат, което всъщност си е значителен брой.

Експерти правят връзка между плетенето като хоби и намаляването на стреса. Според д-р Хърбърт Бенсън, пионер в медицината, която разглежда връзката между ума и тялото, „повтарящото се движение при плетенето може да успокои тялото и ума ви точно както и йогата и медитацията. Плетенето може да забави пулса и да смъкне кръвното налягане, намалявайки нивата на хормона на стреса кортизол.”

За разлика от медитацията и йогата, това хоби носи със себе си и материална награда. Можете да оплетете собственото си одеяло или да измайсторите малък пуловер за кучето си (което обаче може и да не оцени усилията ви, защото... повечето кучета мразят пуловери). Авторката Джейн Броди споделя, че пази снимки на всяко свое постижение, за да се мотивира, когато има нужда.

Има достатъчно много проучвания, които доказват, че плетенето влияе благоприятно на психическото ни здраве. Според проучвания още от 90-те години плетенето значително намалява стреса, през 2009 г. Университета на Британска Колумбия провежда проучвания сред жени с анорексия, които са се учили да плетат, изводите им са, че това води до значително подобрение в състоянието им. Друго изследване от 2011 г. показва, че плетенето може да забави стареенето на мозъка ни.

Е, все още ли смятате, че плетенето е само за възрастни дами? Може би сега ще се вдъхновите да изпробвате нещо ново?