„Не е подходящият момент“ е основната причина или поне е най-популярното извинение за това връзките да приключват, срещите внезапно да спрат и хората в крайна сметка да започнат да странят от един от друг.

Ние го използваме през цялото време и го чуваме постоянно, но какво точно е „идеалният момент?“ Защото не си спомням някога да съм живяла във време, в което всичко да е изглеждало правилно, когато всичко просто си е идвало на мястото, когато всичко е било лесно и е протичало гладко, за да бъда готова за перфектната любовна история.

Времето винаги е объркано. Времето винаги е несъвършено. Времето е непоследователно. Нищо няма да бъде добре през цялото време, нито пък ще бъде лошо през цялото време.

Но може би няма такова нещо като „неподходящо време“, може би има само неподходящи хора. Може би използваме времето като извинение, когато не сме сигурни в чувствата си или когато не искаме да вземем някой друг на пътешествие с нас и в крайна сметка да го изгубим насред пустинята.

А може би използваме времето, когато се страхуваме да се изправим срещу себе си, да се срещнем със собствените си чувства, да допуснем някой друг близо до нас и да го оставим да види какво се опитваме да скрием от света.

Но истината е, че някои хора създават точното време, скъсяват разстоянието и правят пътуването по-безопасно. Те някак си правят дори трудните времена по-лесни и полагат усилия да бъдат подготвени за това, което предстои.

Те създават правилния момент, когато срещнат човек, който ги интригува и ги кара да се усмихват; човек, който ги кара да вярват отново, да се доверят и постепенно да започнат да обичат пак. Те знаят, че условията никога няма да бъдат идеални, за да опознаят някого или да започнат връзка, защото винаги ще има нещо, което пречи, но също така знаят, че винаги има начин да направят така, че нещата да се получат. Винаги има начин да се намери баланс. Само трябва да се срещнем на половината от пътя и да се научим да правим компромиси.

Тези хора правят така, че времето да бъде едно нещо по-малко, за което да се тревожите. Те ви карат да се чувствате така, сякаш времето е незначително, когато става въпрос за вас.

Защото, когато някой ви каже, че сега не е правилният момент, това, което всъщност казва, е, че се случва нещо грешно и не иска да полага усилия нещата да се получат.

Това, което наистина казват, е, че сега е трудно и не искат да се опитват да го направят по-лесно. Те са готови да се откажат, преди дори да опитат.

Може би не съществува такова нещо като неподходящо време, а само неподходящи хора, които не искат да се опитат да направят момента идеален. Защото времето е почти като живота - то всъщност не подпомага на онези, които са готови, то помага на тези, които се полагат усилия, независимо дали моментът е правилен, или не, независимо дали са напълно готови, или все още не са.