Тази година връщането към астрономическото зимно часово време ще стане в нощта на 28 срещу 29 октомври, точно в 4.00 ч. Тогава връщаме стрелките с час назад и ще спим с един час повече.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това във Великобритания са последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - или обратно на 3.00 ч.

Как ще се отрази смяната на времето на здравето ни

Лесно е да настроим часовниците на новото време, но как да пригодим организма си към тази промяна?

Сутрин ще бъде по-светло, което автоматично изпраща сигнали на организма ни, че е време за ставане. Следователно - ставането сутрин е по-лесно. Но за сметка на това нощният мрак ще настъпва по-рано през деня. По-дългата нощ може да бъде причина за депресия. Можете да я преборите лесно, като отделите повече време на близките си и на любимо хоби.

Ако сте от хората, които обичат да спят до късно, есенната смяна на времето, ще ви зарадва, тъй като печелите 1 час повече за сън. 

Организмът ви ще се справи по-лесно със смяната на времето, ако менюто ви е по-здравословно. Постарайте се да се храните с по-леки храни. Това правило важи най-вече за вечерите, когато тежката храна може да повлияе върху качеството на съня. Ако вечеряте тежки и мазни храни, спокойният и пълноценен сън ще бъде по-трудно постижим. 

Съветваме ви да бъдете по-внимателни в дните около смяната на времето. Проучвания сочат, че това е времето от годината, когато хората са по-разсеяни.