Всички знаем, че децата са очарователни, забавни и източник на безкрайна радост. Затова ни се струва толкова изкушаващо да споделим с всичките си приятели техните малки и големи постижения, но социалните мрежи могат да са и опасно място. Наш дълг е да защитим децата си и да вземем предвид потенциалните рискове, които крие Интернет.

За да предпазиш децата си, никога не споделяй тези 5 вида снимки:

1. Снимки на чужди деца

Всички родители имат свои разбирания за споделянето на снимки в социалните мрежи, затова е добре, преди да качиш множеството снимки от последния рожден ден, да поискаш разрешение от родителите на децата.

2. Снимки с името на училището им

Мислим си, че училището е сигурно място, но в някои случаи реалността е съвсем различна. Ако споделяш снимки от училището на децата ти, добре е на тях да не се вижда името на учебното заведение.

3. Голи или полуголи снимки

Причините да не споделяш тези снимки са съвсем очевидни. Сигурни сме, че детето ти изглежда повече от очарователно в малкото си корито, но най-добре запази тези снимки за семейния албум. В социалните мрежи могат да попаднат в неподходящи ръце.

4. Снимки с целите им имена

Стреми се да запазиш анонимността на децата ти. Затова избягвай да показваш целите им имена. При снимки на бележника им, на спортния екип, на бадж от училищно събитие, се увери, че името не се вижда.

5. Снимки, които децата ти не иска да споделяш

Ако мислиш, че детето ти няма да иска да види точно тази снимка онлайн (независимо сега или след години), не я споделяй. Може снимката да ти се струва забавна, но детето ти да я намира за смущаваща или твърде лична. Най-добре, ако е достатъчно голямо, да го попиташ дали можеш да я споделиш, или да я запазиш само за семейните архиви.