Африка все още ни изглежда пълна с различни племена и много опасна, но това няма нищо общо с реалността.
Ние събрахме и разобличихме най-популярните митове за черния континент.

Мит 1: В Африка няма технически прогрес

Още от училище помним, че в Африка има само развиващи се страни. Но това не означава, че Черният континент живее в Средновековието - 90% от африканците имат мобилни телефони, има програмисти, които създават свои собствени приложения. Например местните предприемачи са създали услуга за земеделските стопани с препоръки за отглеждане на добитъка и информация за природни бедствия. Освен това, в Африка има развито производство, в някои страни се произвеждат големи машини, както и автомобили.

Мит 2: Африка е гореща пустиня

Като казваме "Африка" - мислим за Сахара. Всъщност, на континента, освен пустинята, има огромна площ от тропически гори, планината Килиманджаро, заснежени върхове и савана. В пределите на Африка са представени всички климатични зони, а средната годишна температура дори в екваториалната част на континента не надвишава 27 ° С.

Мит 3: В Африка живеят само чернокожи

Свикнали сме да мислим, че Африка е обитавана изключително от чернокожи. В действителност, континентът е дом на повече от един милиард души и разнообразието от цветове на кожата тук може да ви порази - от синьо-черно до много бледно. Тази палитра е формирана от различните тонове на кожата на коренното население и на големия брой преселници от Европа и Азия, които са останали в Африка от времето на колониите, или избягали в Африка от политическо преследване.

Мит 4: Африка е обитавана от диви животни

Научно-популярни програми и филми ни разказваха за Африка, обитавана от диви животни, които свободно бродят в природата и дори могат да нападат хора. Всъщност повечето сафарита се извършват през зимните месеци, когато потенциално опасните змии и насекоми са в хибернация. Що се отнася до дивите животни, повечето от тях сега живеят в национални паркове. Случаите на нападения срещу хора са изключително редки и почти винаги се случват само при нарушаване на правилата на парка, когато туристите, вместо да наблюдават животните, се опитват да ги преследват или да влязат в контакт с хищниците.

Мит 5: В Африка има много висока степен на престъпност

 

Съществува мнение, че в Африка туристите са в постоянна опасност поради високата степен на престъпност. Всъщност туризмът на континента е силно развит: само в ЮАР има около 1,5 милиона туристи годишно, а африканските страни се превръщат в модерна и популярна туристическа дестинация сред западните пътешественици. В същото време нивото на обслужване на континента нараства, условията за туризъм се подобряват, но в същото време е съхранено усещането за близост с природата и екзотиката.

Мит 6: Африка няма културно наследство

Като мислим за Африка, често си представяме примитивно общество без развита култура и дори история. Но Африка заслужава названието люлка на цивилизацията - на континента има много различни древни сгради и други паметници на културата, които внимателно се охраняват. Само в Кения има над 200 архитектурни паметници. Освен това в много страни има много интересни музеи, подкрепяни от правителството.

Мит 7: Африка живее под прага на бедността

Отправяйки се към Африка, ние си представяме аскетично пътешествие с палатки и се подготвяме да видим наоколо нищета и бедност. Всъщност има държави на континента, които живеят под прага на бедността, но те са много по-малко, отколкото изглежда. Като цяло икономическото ниво на африканските държави се различава малко от другите развиващи се страни - средната класа сега се оформя. В същото време държавите инвестират в туризма, изграждат се удобни хотели и места за отдих.

Мит 8: В Африка бушуват епидемии от опасни болести

Медиите периодично разказват за поредното огнище на ужасни болести в Африка и ние сме свикнали да мислим, че има много смъртоносни болести на континента. Всъщност сензационната треска на Ебола не обхваща целия континент, а само Сиера Леоне и нейните околности. Втората болест, която най-често се напомня, когато говорим за Африка, е маларията. Разбира се, съществуват маларийни комари, но при съблюдаване на безопасността, не бива да се страхувате от заразяване. Предпазните мерки включват репеленти, мрежи против комари и профилактични лекарства.

Мит 9: Африканците живеят в колиби

Често фотографиите на африканци показват диви племена, живеещи в колиби. Всъщност, изграждането на големи градове в Африка малко се различава от другите мегаполиси – тук има високи жилищни сгради, небостъргачи и бизнес центрове. Развитието на архитектурата и инфраструктурата правят африканските градове много прогресивни. Разбира се, на територията на континента все още има хора, които живеят в колиби, като бушмените например, но те са много малко.

Мит 10: В Африка се говори на африкански

Африкански език не съществува, дори уникалните местни племенни езици са на изчезване. Населението на Африка по време на колониалния период приема европейските езици - английски, френски, немски и португалски, които са разпространяват чрез телевизията и интернет. Като цяло, на континента говорят стотици различни езици, Африка е истинска находка за лингвистите: само в Намибия има цели 20 официални езика.

Мит 11: Африка е раздирана от политически конфликти

Американските филми често ни показват местни войни или политически разпри в африканските страни. Всъщност през 90-те години континентът наистина е раздиран от местни конфликти. Тези войни са наследство от колониалната епоха, когато границите на страните са установени въз основа на интересите на колониалистите и не се отчитат истинските културно-исторически особености на страната. Към днешна дата териториите на страните са определени и войните в границите им са приключили.

Мит 12: Дефицит на храна в Африка

Документални фотографии и филми ни показват, че хората в Африка гладуват и започваме да мислим, че този проблем е засегнал целия континент. Гладът в страните от Африка съществува, но не във всички. Тук е около една четвърт от плодородната почва в света, а не цялата се използва в селското стопанство. В туристическите райони няма проблеми с храната, а в Южна Африка и Египет ресторантите на за бързо хранене са често срещани.

Мит 13: В Африка мразят белите

Този мит се появи след епохата на робството и колонизацията, когато освободената Африка изгони европейците и възвърна суверенитета си. И до днес съществува разделението на бели и черни, но светлият цвят на кожата е често срещан сред местното население и не предизвиква агресия. В страните с развит туризъм са свикнали с пътешественици с различен цвят на кожата и се отнасят към тях съвсем спокойно. За да се избегнат потенциални проблеми, е необходимо да се ограничат туристическите зони и да не се предизвиква местното население - както в Латинска Америка, така и в Мексико.

Мит 14: Африка се управлява от тирани

Разпространен е митът, че политическите режими в африканските страни са установени от военна диктатура, така че диктатори управляват континента. Всъщност в Африка съществуват различни политически режими, а Гана и Сенегал са пример за развитие на демокрацията. Разбира се, не съществува европейска толерантност и отвореност на политиката в Африка, но не трябва на целия континент да се приписва тоталитарен режим.

Мит 15: В Африка няма питейна вода

Проблемът за недостига на чиста питейна вода в Африка съществува и е ужасен, но също не засяга целия континент. В туристическите райони няма проблем да си купите бутилка чиста вода и всички популярни напитки. Например, Coca-Cola може да се намери дори и в най-отдалечените села.

Мит 16: В Африка не може да пътувате на автостоп

Пътешествията в Европа или Америка често са на автостоп, но се смята, че в Африка по този начин не може да се придвижвате. Всъщност, дори е по-лесно да вземеш кола на континента, отколкото в развитите страни. Основното е първоначално да се определят условията на пътуването с водача.

Мит 17: В Африка прескачат съвременните младежки тенденции

Изоставането на Африка по този въпрос също е много преувеличено. Няма да изненадате никого със социални мрежи, повечето от младежите активно използват Facebook и комуникират с приятели от други континенти. Освен това африканците често се оказват по-гостоприемни от европейците. Не очаквайте луксозна стая, но топлото и радушно посрещане ще ви хареса.

Анимационният филм "Крал лъв" ни даде веселото африканско мото "Хакуна матата". Тази фраза от суахили се превежда като "наслаждавай се на настоящето". Африка има богата на красива природа и старите стереотипи за нея не са причина да откажете вълнуващо пътешествие. Пишете в коментарите, какви други митове за Африка е крайно време да се разсеят.