Искали ли сте някога да се замеряте с домати или кал? А може би да прескачате бебета или да видите как маймуни се хранят на шведска маса? Дори и да не ви е хрумвало нещо подобно, очевидно има хора, които са си го помислили, защото са създали фестивали точно за това...

Фестивалният туризъм е нов вид туризъм, който привлича милиони любопитни хора от цял свят. Само се сетете за нашия фестивал Сурва в Перник, който от години има международно участие. Честно казано Сурва ни се струва по-нормален от някои от фестивалите в списъка ни, но това, че са странни, не ги прави по-малко интересни, даже напротив.

Светът ни е пълен със странности и е време да отбележим коя ще е следващата ни чудата дестинация.

1. Фестивалът на пиърсингите в Малайзия и Сингапур

Всяка зима в Малайзия и Сингапур се организира този откачен фестивал. Местните индуси пробождат гърбовете си на множество места и си слагат куки, а на куките закачат тежести, наречени „кавадис“. Тежестите трябва да останат закачени в продължение на 10 часа. Този ритуал символизира отдадеността на хората към религията и би трябвало да ги пречисти от греховете им. Колкото и странно да ви звучи, всяка година над 1 млн. души взимат участие в този ритуал.

2. Ел Колачо: Прескачането на бебета в Испания

Всеки юни в испанския град Кастрийо де Мурсия прииждат дяволи и бебета!

Ел Колачо представлява нещо като покръстване, смесица между католически и езически вярвания. Първоначално множество мъже се маскират като дяволи с жълто-червени костюми и маски, те обикалят из града, обиждат тълпата и размахват конска опашка срещу онези, които посмеят да се изправят на пътя им. След това звука на барабаните оповестява втората част от фестивала – време е дяволът да прескочи няколко бебета! Бебетата, които трябва да са на годинка, се нареждат върху матраци, а дяволът ги прескача. Вярва се, че този ритуал носи късмет на бебетата, изкупува греховете им и ги предпазва от злите сили.

Въпреки че изглежда малко плашещо, особено ако си майка, не трябва да се притеснявате. През последните 400 години този „трик“ се изпълнява само от професионалисти и нито едно бебе не е пострадало.

3. Фестивалът на калта в Южна Корея

Всеки юли можете да вземете участие в този здравословен ритуал, изпълняван на бреговете на Жълто море, чиято кал е пълна с полезни минерали. Специално за фестивала се организират игри в калта, бани с кал, масажи с кал, маратон в калта и дори певчески и танцувални състезания. На нас ни звучи като страхотно спа изживяване!

4. Маймунският бюфет в Тайланд

Така, след като се погрижихме за бебетата, чието грехове бяха изкупени, и за възрастните, които се овъргаляха в полезната кал, е време да се погрижим и за дивите животни. Точно с това е известен старият град Лопбури в Тайланд. Всеки ноември там се организира огромна шведска маса за хиляди местни маймуни. Над 4 тона храна се сервират край близкия храм, за радост на маймуните. Вярва се, че маймуните носят късмет, затова местните жители искат да ги зарадват. Освен това гледката напълно си струва, къде другаде ще видите маймуна да похапва вкусен десерт? Градът на маймуните, както е известен Лопбури, привлича много туристи от цял свят, а местните се отнасят с голяма почит към маймуните и се грижат те да живеят добре. Как да не ви се прииска да сте маймуни в Тайланд!

5. Ла Томатина в Испания

Всяка година малкото градче Буньол в Испания е домакин на най-големия бой с храна в света – Ла Томатина. Под храна имаме предвид домати, които се доставят с големи камиони, за да стигнат за всички желаещи. За един час улиците на града се покриват с доматен сок и екзалтирани хора. Правилата са прости – първо трябва да смачкате домата, преди да го хвърлите, нямате право да носите опасни предмети, носете стари дрехи и бъдете възпитани, докато се биете с останалите. Звучи супер забавно! Само се чудим дали чистенето става лесно или местните просто са свикнали къщите им да бъдат покрити с петна от домати.

6. Хадака Мацури: Голият фестивал в Япония

Това вероятно е един от най-странните японски обичай, а те, както знаем, са доста. Всяка трета събота на месец февруари в японския град Сайдайджи-нака в Окаяма над 9 000 мъже отиват в храма Сайдай-джи, за да вземат участие в ексцентричния фестивал. Те са облечени по препаска, а целта им е да намерят двете късметлийски пръчки, които ще им донесат късмет през новата година.

Надака Мацури датира от над 5 000 години, когато вярващи са започнали да се състезават, за да получат хартиени символи от свещениците. Те вярвали, че тези символи ще ги дарят с щастие и късмет. В наши дни състезателите първо пречистват ума и тялото си със студена вода, след това в полунощ светлините на храма се гасят, а свещениците хвърлят в тълпата голи хора две късметлийски пръчици с дължина около 20 см. За да спечелят, състезателите трябва да хванат пръчица и да я забодат в кутия, пълна с ориз. Само тогава те ще получат желаната благословия.

7. Ледените прически в Канада

От тази снимка косите ни настръхват от ужас! Само си представете да се потопите в ледените канадски води, за да получите такава прическа!

На нас не ни звучи приятно, но всеки февруари хората се събират на горещите извори Такини в Канада, за да си направят шантави ледени прически. Условията за участие са прости – трябва да имате коса и да сте готови да излезете на -30 градуса! Процедурата също не е сложна – първо се потапяте в горещата вода, излизате и чакате студът да си свърши работата. Накрая този, който има най-шантава прическа, печели парична награда.

8. Нощта на репичките в Мексико

Всяка година, на 23 декември, в мексиканския град Оаксака се организира един необичаен християнски фестивал. Звездата на вечерта е един зеленчук, който според нас е доста невзрачен, но пък какво знаем ние. Това, както се досетихте вече, е нейно величество репичката! Фестивалът е под формата на конкурс за най-красива фигура, изваяна от ряпа. Темата обикновено е Рождество Христово, но има всякакви произведения.

9. Денят на мълчанието в Бали

Нова година протича доста по-различно в Бали. За разлика от повечето хора в другите страни, в които фойерверките и купоните са задължителен елемент, населението на Бали предпочита да посрещне новата година в мълчание.

В Деня на мълчанието всички на острова, включително и туристите, трябва да следват няколко строги правила: никакъв огън, никакви пътувания, никакви танци, никакво забавление. Всякакви дейности са забранени – няма трафик, няма електричество (освен при спешни случаи) в продължение на 24 часа. По този начин хората на Бали се съсредоточават върху равносметката за изминалата година, могат да си починат и да медитират.

Всички се нуждаем от такъв ден от време на време!

10. Плуването из блатата в Уелс

Всяка година през август в град Лануртид Уелс се провежда световен шампионат по плуване с шнорхел в блато. Има и модно състезание за онези, които не са спортни натури, но обичат да се въргалят по блатата. Има и триатлон за амбициозните участници.

Как ли плуването в блато не е станало олимпийски спорт?

11. Фестивал на Пикачу в Япония

Пикачу е най-известният филмов герой в света! Така че е логично да си има и собствен фестивал. Събитието се провежда по улиците на Йокохама в Япония и в него участват над 1000 души, облечени като Пикачу. Вярно, че фестивалът е сравнително нов, но вече има солидна фен база, така че, ако имате мили детски спомени с покемоните, този фестивал е за вас.

12. Изгарянето на снежен човек в САЩ

Когато зимният сняг се стопи, е време за празненства! Жителите на мразовития район на Лейк Сюпириър са избрали един нестандартен начин да приветстват топлото време и да сгреят душите си – изгарянето на огромен снежен човек. Събитието се провежда на 20 март и засега привлича само гости от района, но пък според нас е очарователна и кой знае – един ден може да стане по-популярно.

13. Битката с портокали в Италия

Още една битка с храна, която си струва да посетите. Тя се провежда в италианския град Ивреа. По време на фестивала участниците се разделят на 9 отбора. Всеки отбор си има командир, свои униформи и куп портокали, които да хвърля по противниците си. Битката продължава три дни и на третия ден съдиите избират отбора победител, който бива отрупан с почести от целия град.

Ако битката с домати е по-скоро мърлява, отколкото опасна, не можем да кажем същото за битката с портокали. Всъщност си е доста болезнено и не е разрешено да участвате без каска. Зрителите могат да наблюдават битката само от разстояние.

14. Фестивалът на викингите в Исландия

Всяка година в пристанищния град Хапнарфьордюр се организира огромна историческа възстановка на живота на викингите. В продължение на 5 дни посетителите могат да се върнат назад във времето и самите те да се почувстват като викинги.

Можете да си купите традиционни предмети за бита, да участвате в множество уъркшопове и да опитате местната кухня. Най-вълнуващата част от фестивала започва вечер, когато се организират битки и танци, а купонът по автентичните старовремски ресторанти тече с пълна сила. Заслужава си да се види!

15. Бърнинг Мен в САЩ

Ако не сте разбрали – в САЩ обичат да горят разни неща. Фестивалът „Горящият човек“ е смесица от изкуство и себеобновление, прераждане. Той се провежда за 8 дни в пустинята Блек Рок и много хора, които са го посещавали, твърдят, че след това не са били вече същите.  

Идеята е да забравите ежедневието си, да забравите правилата и скучния начин, по който сте живели, и да си създадете нов живот, изпълнен с себеизразяване, свобода, жертвоготовност, отговорност и респект към другите. Много хора си мислят, че събитието е само за хипита, но то се посещава от хора с различни професии, вярвания и убеждения. Всички посетители са добре дошли. Ако си търсите духовно, но доста щуро изживяване ви препоръчваме този фестивал.

Ако запалихме духа ти за пътешествия с всички тези фестивали, то побързай и се възползвай от най-добрите оферти за екскурзии в чужбина още сега!