Непрекъснатото чувство на глад не е добър признак за никого, не само за хората с наднормено тегло. Дори и дамите, които са природно слаби и нямат излишни килограми независимо колко си похапват, трябва да обърнат внимание на този симптом, защото повишеният апетит може да е признак за някои доста сериозни заболявания.

Повишен апетит

Първото уточнение, което трябва да направим, е, че гладът и апетитът са две различни неща. Когато човек изпитва глад, това означава, че организмът му реагира на липсата на хранителни вещества в тялото и подава сигнал, че е необходимо да се запълнят енергийните резерви, които вече са се изчерпали от предходното хранене.

Ако не „заредите“ тялото си с нова храна, това означава, че организмът ви ще започне да търси други източници на енергия, като обикновено това са най-достъпният вид енергийни резерви – гликоген от мускулните тъкани, а след това организмът ви ще започне и да променя и хормоналния си баланс.
Точно поради тази причина е необходимо да избягвате чувството на глад, дори и когато сте на диета и се опитвате да свалите килограми.

В сравнение с глада, апетитът е нещо съвсем различно. В най-честите случаи той е породен от психологичен фактор, дори и от болести. Само че не този апетит, който усещате, когато изпитвате удоволствие от храненето, крие опасности, а този, който ви кара да ядете много повече отколкото е необходимо за нормалното функциониране на тялото ви.

Прекален апетит = проблеми със здравето

Ако го разгледаме от психологична гледна точка, повишеният апетит е свързан с нашата физиология. Той е защитният механизъм на тялото ни, който се задейства, когато тялото ни е изправено пред риск от глад. И точно заради това тялото ни трупа излишен запас от хранителни вещества (килограми), който да се използва в последствие, когато се стигне до ограничаване на храната и глад.
Такава дисфункция на организма е най-често признак за здравословен проблем. Причината за лъжовния апетит в повечето случаи е нарушена функция на ендокринната система, като в това число се включват захарен диабет и патология на щитовидната жлеза. Прекомерният апетит може да е свързан с наличието дори на глисти в организма, както и с проблеми в храносмилателната система, мозъчен тумор и хипогликемичен синдром.

Приема на някои медикаменти, като противозачатъчни, хормонални лекарства и такива с инсулиново съдържание, включително синтетични глюкокортикоиди, също може да доведе до повишаване на апетита.

Разбира се, тези възможни здравословни състояния звучат много страшно, но не бива да се паникьосвате. Ако все пак сте забелязали, че апетитът ви се е увеличил и не виждате обяснение за това, консултирайте се с вашия лекар, който ще ви назначи необходимите тестове, за да отхвърлите най-страшните възможни варианти и да установите реалната причина ако наистина е налице здравословен проблем.

Психологически причини за повишаване на апетита

Освен споменатите вече здравословни причини, постоянното чувство на глад може да е причинено от психологични фактори, като например:

• хронична депресия и апатия
• нервно изтощение
• преумора
• нервен срив
• постоянен стрес

Когато човек усети, че е на ръба на нервно изтощение, той започва да преяжда, за да компенсира липсата на енергия. Ако и вие сте изпадали в такова положение и не можете да се преборите с психологическия глад нито самостоятелно, нито дори след като сте разрешили дадения проблем, довел до това състояние, е най-добре да се обърнете към психотерапевт. Препоръчително е да действате сега, а не да чакате излишното тегло или здравословните проблеми да се натрупат и да влошат физическото ви здраве.

Други причини за лъжовен апетит

За щастие или пък не, повечето случаи на неконтролируем апетит се обясняват с напълно различни причини от вече споменатите. А те са свързани със занемаряване и неглижиране на общото ни здравословно състояние. В тези случаи фалшивият апетит може да е резултат от:

• неправилен начин на хранене
• дехидратация на тялото
• липса на сън
• прекомерна физическа активност

Някои хора толкова много са свикнали с този начин на хранене, че той е станал нормата за техния организъм. За съжаление, при тях дори най-малкото намаляване на приема на калории може да доведе до стрес за тялото. Именно неправилните хранителни навици и понякога разширен стомах са причината, поради която някои дами имат повишен апетит.

Ако през деня похапвате само по малко, а отлагате за вечерта основното хранене за деня, ще се чувствате гладни през целия ден, а апетитът ви вечер ще е повишен поради лошия начин, по който усвоявате храната. Нека си признаем, повечето от нас консумират най-голямото количество храна, което приемат през деня, вечер седейки пред телевизора.

Жажда за сладкиши

Ето, че стигнахме и до една колкото любима за нашите сетива, толкова и вредна за нашето тяло храна – сладкото. Желанието да похапнете шоколад или друг вид сладкиш е поредният злосторник, който води до повишаване на апетита. Захарните изделия съдържат така наречените „бързи въглехидрати“, които ни засищат, но само за кратко. Тъй като те се усвояват бързо от организма, ние скоро след това отново изпитваме чувство на глад. Ако искате да намалите апетита си е най-добре да се храните с нерафинирани храни, които са богати на фибри. По този начин чувството за глад и апетитът ви ще намалеят за по-продължителен период от време.

Пийте повече вода

Друго важно нещо, което не бива да забравяте, е да пиете достатъчно количество вода. Понякога жаждата и дехидратацията на организма могат да се сбъркат с чувство на глад. Спазвайте здравословен хранителен режим. Включете физическа активност в ежедневието си, лягайте си навреме и спете достатъчно (около 8 часа на ден), за да се наспивате, и след месец вече няма да имате желание постоянно да похапвате по нещо.

Много е важно също така да не залагате на силно ограничаващи диети за бързо отслабване. Това, което те ще направят, е да провокират хормонален срив, а след това и повишаване на апетита. Най-важното правило, което трябва да следвате ако искате да свалите килограми, е да се храните с качествена и здравословна храна.

Предменструален синдром и бременност

Може би няма да се изненадате, че други две причини за увеличен апетит са предменструален синдром и бременност. При много жени чувството на глад се увеличава точно преди „онези дни от месеца“. Ако и вие сте сред тях и просто не можете да се съпротивлявате на желанието да похапвате повече от обикновено, тогава не се мъчете – яжте колкото желаете. След края на цикъла ви обаче, може да прекарате няколко разтоварващи дни, в които да ограничите хранителния си прием.

По време на бременност е необходимо да съблюдавате апетита си и да внимавате какво количество храна приемате. Ако сте качили килограми, които са повече от допустимите, със сигурност ще имате проблеми при раждането. Но тъй като не трябва да гладувате, нито да лишавате плода от основните хранителни вещества, е важно да се храните с правилните храни, а менюто ви трябва да е балансирано и богато на витамини и минерали.