Всички сме имали кожни проблеми на 10-14-годишна възраст, но тогава постоянното акне беше лесно обяснимо: юношеството и свързаните с него хормонални промени, които засягат лицето, са нещо нормално за всеки. Но ако годините минават, а акнето не иска да ви напусне или се появява отново, ситуацията се усложнява.

Можете да се обърнете за помощ към множество лосиони, серуми и кремове, без да навлизате в сериозен анализ на възникналите проблеми, но този подход не гарантира, че досадните пъпки ще бъдат елиминирани. За ефективна борба с акнето в зряла възраст е много важно първо да се изчислят реалните фактори, които са провокирали развитието на болестта, и едва след това да се пристъпи към лечение. Ето кои са най-важните аспекти на борбата с акнето в зряла възраст.

Защо се появяват пъпките?

Запушените пори са пряк път към акнето и елемент, който често пренебрегваме. Порите заобикалят всеки космен фоликул и са важна част от структурата на кожата, тъй като в тях се намират мастните жлези. Последните отделят себум (мазнина), който предпазва кожата и я прави мека. Ако пората е запушена поради натрупана мръсотия, мъртви клетки, излишни мазнини и бактерии, тогава е по-вероятно в тази област да се появи пъпка.

Понякога редовното и дълбоко почистване може да бъде напълно достатъчно за качествена превенция на акнето. Но в повечето случаи е трудно да се определи къде свършва локалният обрив и къде започва акнето. Струва си да се вземе предвид фактът, че не е толкова лесно да се определят причините за акне в зряла възраст.

Класическата поява на акне се характеризира с появата на първите обриви в началото на пубертета, като най-често това се случва на възраст между 9 и 13 години. Това се дължи на особеностите на хормоналния фон и унаследената генетично повишена чувствителност на мастните жлези на кожата. С напредването на възрастта нивото на половите хормони се нормализира, но повишената чувствителност на кожата към тях остава. До 20-годишна възраст като правило заболяването отшумява от само себе си или протича в по-лека форма, но склонността към акне остава.

Причините за акне в зряла възраст

Факторите, които могат да доведат до обостряне на акнето при възрастни, са:

1. Неправилна грижа у дома

Това се отнася до използването на нискокачествена козметика, която може да доведе до запушване на порите. Когато избирате продукти за грижа за кожата, е препоръчително да изберете продукти с надпис "некомедоногенни". При избора на крем е желателно да се обърнете към леки (флуидни) текстури.

Доста често срещана причина за обостряне на акнето е използването на растителни масла за овлажняване на кожата, особено по време на масаж. Някои слънцезащитни продукти също могат да предизвикат възпаление.

2. Неправилна професионална грижа за кожата

Агресивните химически пилинги и механичното почистване на лицето могат да предизвикат поява на акне. Ето защо, преди да се подложите на процедура в салона, е много важно да определите дали тя подхожда на вашата кожа.

3. Слънчеви бани

Излагането на ултравиолетови лъчи води до промяна в състава на себума и намалява локалния имунитет на кожата. В началото излагането на слънце създава усещане за подобряване на състоянието на кожата, но след това по правило следва влошаване.

4. Хранене

Консумацията на мазни, пържени храни, млечни продукти и храни с висок гликемичен индекс може да повлияе на състава на себума и дейността на мастните жлези, което води до обостряне на заболяването.

5. Вредни навици

Тютюнопушенето влошава акнето, а стресът, нарушаването на съня и бодърстването предизвикват колебания в хормона кортизол, който косвено влияе върху дейността на мастните жлези.

Понякога акнето при възрастните може да се появи поради контакт с някои химикали (хлор, бром, йод), лекарства (стероиди, литиеви препарати), както и от носене на тесни, недишащи дрехи. Акнето при възрастни изисква консултация с лекар, за да се изключат заболявания на ендокринната система.

Как да се справим с акнето в зряла възраст?

1. Продукти със съставки против акне

Първата и най-важна стъпка, ако решите да се сбогувате с акнето, е да изберете правилните продукти за грижа за кожата. Ефективните съставки против акне са салицилова, гликолова, полихидрокси, азелаинова киселина, ретиноиди, бензоил пероксид и други.

2. Ексфолианти

Ексфолирането е важна стъпка в рутинната грижа за кожата, която трябва да имате предвид, ако се борите с акне или търсите цялостна рутинна грижа за кожата. Какъв ексфолиант да изберете - химически или физически - този въпрос е добре да обсъдите с дерматолог, за да осигурите най-деликатното почистване. То ще отвори порите на кожата и ще предотврати възпалението. Експертите съветват да се обърне специално внимание на гликоловата киселина - идеална съставка в много химически ексфолианти, и да се предпочитат маските пред конвенционалните почистващи средства - т.е. тези продукти, които ще останат върху кожата ви за известно време. Важно: спазвайте режима, обозначен на опаковката и не ексфолирайте кожата твърде често, за да не я изсушите.

3. Локално третиране

Локалната профилактика и лечение на акне е един от най-ефективните методи, който помага за неутрализиране на вредните бактерии, причиняващи акне. Отличен вариант биха били продуктите с бензоил пероксид

4. Перорални препарати

В зависимост от тежестта на акнето може да се окаже, че препаратите за локално приложение нямат желания ефект, и тогава има смисъл да се консултирате със специалист и да се лекувате със специални медикаменти. Например, хормоналното акне се причинява от процеси в организма, които не могат да бъдат предотвратени с външни лекарства.