Всяка дама мечтае за гладка и сияйна кожа. Ако вече можете да се похвалите с такава, то това се дължи на колагена. Ако нямате перфектна кожа, може това да е заради недостиг на колаген – протеин, който помага на кожата да бъде еластична и подобрява кръвоснабдяването. Хората си мислят, че трябва да се съблюдава количеството на колаген, но всъщност качеството му е не по-малко важно.

С възрастта нивата на колагена естествено намаляват, което води и до изтъняване и изсушаване на кожата. Така постепенно се появяват бръчки, несъвършенства и провиснали участъци. Ниските нива на колаген могат да се отразят негативно и на растежа на косата, както и на здравината на ноктите.

Освен козметичните странични ефекти от загубата на колаген, страда и нашата опорно-двигателна система. Костите, мускулите и сухожилията се нуждаят от този протеин, за да функционират дълго, ефективно и безболезнено.

За свежия и младежки вид на кожата е важен естествения синтез на колаген. Ето 7 храни, които можете да добавите към менюто си, за да стимулирате този процес.

1. Риба и морски дарове

Тези храни са богати на аминокиселини и омега-3 мастни киселини, които влизат в състава на колагена. Проучванията доказват, че колагенът от морска храна се усвоява най-лесно от тялото.


2. Бобови култури

Богати на аминокиселини, бобовите култури са с високо съдържание на протеини, които подпомагат синтеза на колаген. Освен това в състава на тези храни влиза голямо количество мед, който спомага за обновяването на клетките.

3. Яйца

Яйцата и по-конкретно яйчените белтъци са пълни с пролин – белтък, които е необходим за синтеза на колаген.


4. Цитрусови плодове

Витамин Ц играе важна роля за почти всички процеси в тялото ни и тук не пропуска да вземе участие. Той е необходим за първите етапи от изграждането на колагена.

5. Чесън

Сярата е микроелемент, който участва не само в синтеза, но и в защитата на колагена. Чесънът е богат на сяра и освен полезен за имунитета, се оказва полезен и за красотата ни. Може би си заслужава да се отърсим от предразсъдъците си към миризливия зеленчук.

6. Листни зеленчуци

Освен антиоксиданти, тези растения са богати и на хлорофил, който прави чудеса за кожата. В аптеките и биомагазините може да се намери и хлорофил във втечнена форма.


7. Киноа

Киноата подкрепя кожата в битката със свободните радикали и предпазва от преждевременни увреждания и загуба на колаген. Следователно е една от най-добрите антиейдж добавки към салатата ни.


Няма как да сгрешите с приема на животински или хранителни продукти с високо съдържание на протеини или витаминозни плодове и зеленчуци. Всички те директно или индиректно стимулират всички процеси в тялото ни, в това число и синтезата на колаген. Най-важното е да избягваме преработени захари и въглехидрати, които са отговорни за повечето възпалителни процеси в тялото ни и атакуват колагена, правейки ни преждевременно сбръчкани и вечно уморени.