X

Нещата, които всяка майка трябва да каже на малкото си момиче

от в 09:25 на 26.04.2016 в Всичко за теб | Семейство

Оцени тази статия:
Нещата, които всяка майка трябва да каже на малкото си момиче Силвия Дупчанова

Нещата, които всяка майка трябва да каже на малкото си момиче

Нещата, които всяка майка трябва да каже на малкото си момиче

Вероятно е клише, но наистина не мога да повярвам, че първото ми дете навършва 5 тази седмица. Първият й рожден ден ми се струва толкова скоро, че имам чувството, че мога да я погаля по пухкавите, омазани с торта бузки и да и изправя плисираната жълта рокличка, която все още пазя в гардероба й, защото е твърде ценна, за да бъде дадена на друго момиче. Но ето ни, празнуваме първият й рожден ден, на който сама подбра гостите си (10 от най-близките й приятелчета), темата (принцеси, разбира се) и собствената си рокля, закупена в отдела за големи деца. Бебето ми определено порасна и днес, когато стигнахме до тук, ми се иска да й кажа някои неща, преди да е навлязла в следващия етап от детството си.

Скъпа дъще,

Навършваш 5 тази седмица и все още ми е трудно да повярвам, че високото независимо забавно малко момиченце пред мен, е същото дете, което се молех да спи през цялата нощ само допреди няколко години. Сега спиш като скала, а миналата седмица дори реши, че е време сама да започнеш да оправяш леглото си. Добра работа, скъпа! От деня, в който се роди, ти си най-любимият ми човек, а днес, когато вече си по-голяма, пълна с шеги и смях, истински разговори и сладост, още повече ценя връзката, която имаме. Гледам те как растеш, учиш се и развиваш нови умения всеки ден и имам толкова много мечти за теб, мило мое момиче.

Миналата седмица една от учителките ти в детската градина ме дръпна настрани, за да похвали ентусиазма ти за живота като цяло и най-вече за ученето и от този момент аз се надявам винаги да продължиш да чувстваш и изразяваш открито тази радост. Нищо не ме прави по-горда от това да те гледам как отиваш на детска градина всеки ден, развълнувана да научиш нови неща. Сякаш мога да видя как ума ти расте и виждам какво щастие ти дава учене. И училището, и света като цяло ще продължат да те учат на нови неща (дори и старата ти майка продължава да научава по нещо ново всеки ден, вярваш или не) и се моля винаги да се наслаждаваш на този факт, дори когато уроците са трудни.

Самочувствието ти е чудесно, скъпа моя. Твоят баща, твоите баба и дядо, а и аз се опитваме винаги да ти напомняме колко умна и способна си и колко си прекрасна отвътре и отвън. В бъдеще знам, че ще има хора, които ще се опитват да те повалят и да ти казват, че не си толкова страхотна, но се надявам, че няма да им повярваш никога. Самоуважението ти ще те отведе далеч и знам, че ще вложиш много труд и постоянство, за да го запазиш.

Взела си състезателния дух от мен и от баща си, но се надявам, че ще научиш, че победата не е всичко и че трябва играта да ти бъде забавна, независимо какъв е резултата. Никой не може да бъде най-добрият във всичко, но опита ти да се отличиш те прави победител. И моля те, от време на време оставяй малкото си братче да спечели и ако може да спреш да мамиш на морски шах, става ли?

Ти си създаде страхотна група приятелки през краткия си живот и се надявам, че ще продължиш да създаваш подобни близки приятелства, но и винаги ще оставяш място и за нови хора. Виждала съм как се опитваш да включиш към групичката си и момиченца, които не познаваш и усилието и отвореното ти сърце ме карат да се гордея с теб. Учителите ти ми казват, че винаги ще бъдеш над момичешката драма около теб. Част от мен не може да повярва, че се сблъскваш с това още отсега, но със сигурност, ще продължиш да имаш конфликти с други момичета през живота си (особено като се има предвид, че си наследила голямата уста на майка си, съжалявам за което). Опитай се винаги да бъдеш първата, която се извинява и да действаш винаги с доброта.

Животът ти тепърва започва, скъпа, но вече виждам толкова много в теб и смятам, че животът ти ще бъде страхотен. Преди всичко, независимо къде те отвежда животът, надявам се винаги да знаеш, че аз ще бъда най-големият ти поддръжник и винаги ще бъдеш най-любимото ми момиче в целия свят!

Обичам те!
Мама


Теми   дъщеря | майка | писмо

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.