Вероятно е клише, но наистина не мога да повярвам, че първото ми дете навършва 5 тази седмица. Първият й рожден ден ми се струва толкова скоро, че имам чувството, че мога да я погаля по пухкавите, омазани с торта бузки и да и изправя плисираната жълта рокличка, която все още пазя в гардероба й, защото е твърде ценна, за да бъде дадена на друго момиче. Но ето ни, празнуваме първият й рожден ден, на който сама подбра гостите си (10 от най-близките й приятелчета), темата (принцеси, разбира се) и собствената си рокля, закупена в отдела за големи деца. Бебето ми определено порасна и днес, когато стигнахме до тук, ми се иска да й кажа някои неща, преди да е навлязла в следващия етап от детството си.

Скъпа дъще,

Навършваш 5 тази седмица и все още ми е трудно да повярвам, че високото независимо забавно малко момиченце пред мен, е същото дете, което се молех да спи през цялата нощ само допреди няколко години. Сега спиш като скала, а миналата седмица дори реши, че е време сама да започнеш да оправяш леглото си. Добра работа, скъпа! От деня, в който се роди, ти си най-любимият ми човек, а днес, когато вече си по-голяма, пълна с шеги и смях, истински разговори и сладост, още повече ценя връзката, която имаме. Гледам те как растеш, учиш се и развиваш нови умения всеки ден и имам толкова много мечти за теб, мило мое момиче.

Миналата седмица една от учителките ти в детската градина ме дръпна настрани, за да похвали ентусиазма ти за живота като цяло и най-вече за ученето и от този момент аз се надявам винаги да продължиш да чувстваш и изразяваш открито тази радост. Нищо не ме прави по-горда от това да те гледам как отиваш на детска градина всеки ден, развълнувана да научиш нови неща. Сякаш мога да видя как ума ти расте и виждам какво щастие ти дава учене. И училището, и света като цяло ще продължат да те учат на нови неща (дори и старата ти майка продължава да научава по нещо ново всеки ден, вярваш или не) и се моля винаги да се наслаждаваш на този факт, дори когато уроците са трудни.

Самочувствието ти е чудесно, скъпа моя. Твоят баща, твоите баба и дядо, а и аз се опитваме винаги да ти напомняме колко умна и способна си и колко си прекрасна отвътре и отвън. В бъдеще знам, че ще има хора, които ще се опитват да те повалят и да ти казват, че не си толкова страхотна, но се надявам, че няма да им повярваш никога. Самоуважението ти ще те отведе далеч и знам, че ще вложиш много труд и постоянство, за да го запазиш.

Взела си състезателния дух от мен и от баща си, но се надявам, че ще научиш, че победата не е всичко и че трябва играта да ти бъде забавна, независимо какъв е резултата. Никой не може да бъде най-добрият във всичко, но опита ти да се отличиш те прави победител. И моля те, от време на време оставяй малкото си братче да спечели и ако може да спреш да мамиш на морски шах, става ли?

Ти си създаде страхотна група приятелки през краткия си живот и се надявам, че ще продължиш да създаваш подобни близки приятелства, но и винаги ще оставяш място и за нови хора. Виждала съм как се опитваш да включиш към групичката си и момиченца, които не познаваш и усилието и отвореното ти сърце ме карат да се гордея с теб. Учителите ти ми казват, че винаги ще бъдеш над момичешката драма около теб. Част от мен не може да повярва, че се сблъскваш с това още отсега, но със сигурност, ще продължиш да имаш конфликти с други момичета през живота си (особено като се има предвид, че си наследила голямата уста на майка си, съжалявам за което). Опитай се винаги да бъдеш първата, която се извинява и да действаш винаги с доброта.

Животът ти тепърва започва, скъпа, но вече виждам толкова много в теб и смятам, че животът ти ще бъде страхотен. Преди всичко, независимо къде те отвежда животът, надявам се винаги да знаеш, че аз ще бъда най-големият ти поддръжник и винаги ще бъдеш най-любимото ми момиче в целия свят!

Обичам те!
Мама