В динамичното ежедневие, където проблемите следват един след друг, е трудно и за нас, възрастните да се справим с всички задачи, които имаме, а какво остава за децата ни. Имайки предвид определени изменения в съвременната образователна система, самите родители се затрудняват да се ориентират върху кое си заслужава да се направи акцент, кое трябва да се упражнява повече и за кои неща не си заслужава да се губи време. Когато детето не разбира какво и защо трябва да го прави – това е сигнал за тревога. А ако изпитва стрес или психологически дискомфорт, то за какви успехи в училище може да става дума? Днес ще се опитаме да ви насочим как да помогнете на децата си в учението, като споделим няколко практични съвета с вас:

Учете заедно

Няма смисъл за пореден път да обясняваме колко е важно родителите да помагат на децата си с домашните задачи. Разбира се, всички сме ангажирани с куп други дейности през деня, но е в наш интерес да намерим поне 15-20 минути всеки ден, за да помогнем на детето си, защото тези 15 минути могат да предопределят бъдещето му. Да, това не е много време, затова трябва да се постараем да си освободим тези 15-20 минути всеки ден и да ги посветим изцяло на децата си. Седнете до детето си, бъдете мили и състрадателни, поинтересувайте се за това с какви проблеми се е сблъскало при писането на домашните, опитайте се да му помогнете и проверете задачите, в които се съмнява.

Осъществете контакт

Дори да ви се подкосяват краката вечерно време, когато се прибирате вкъщи, не пропускайте да се поинтересувате от това, как е преминал деня на детето ви, какво интересно е станало в училище, какво ново е научило. Разбира се, понякога е трудно да говориш с детето си за това, особено ако е тийнейджър и дори често могат да възникнат конфликти или неразбирателство. Но вие продължавайте да опитвате - обсъдете тези „хлъзгави” теми с него, опитайте се да го разберете, да го окуражите, утешите или просто да го предразположите към разговор. Психолозите съветват в подобни ситуации да се опитате да осъществите физически контакт: хванете детето за ръка, погалите го по бузата или косата, прегърнете го, целунете го по челото, кажете му че вярвате в него, че за вас той е на първо място.

Стриктен график

Важен компонент при ученето е и правилно съставения дневен график. Съставете го заедно с детето си, като започнете от ставането сутрин и така чак до лягането вечер. Вземете картон, формат А3. Нека детето ви го украси, като използва всички подръчни средства: моливи, пастели, флумастери, боички, весели стикери. Детето ви ще е доволно главно по две причини: първо, позволили сте му да участва творчески, което за всяко дете е свързано с удоволствие и второ, родителите му са проявили интерес към това, което прави всеки ден. Нека то само реши къде да окачи дневния график. За вас остава да го напълните със задачи и да проследите за спазването им от страна на цялото семейство. Така, ако в графика фигурира четене на приказки всяка вечер от 21:00 часа, то се постарайте и вие като родители да се придържате към установените от вас правила и всяка вечер точно в 21:00 да четете приказки с детето си.

Да направим пауза!

Редуването на различни видове дейност е залог за добро настроение и бодрост през целия ден.

Дори детето ви да е затрупано с домашни от училище, нека през деня да прави кратки паузи, които да запълва с дейности по свое усмотрение. Например похапване на нещо вкусно и здравословно, рисуване, гимнастика, танци, слушане на музика, разходка с кучето, чистене и подреждане на стаята, помощ в кухнята с приготвянето на вечеря за цялото семейство (разбира се, ако е достатъчно голямо).

Внимание – вредни храни!

Постарайте се да ограничите количеството на вредните продукти, с които детето ви се храни. На възрастните им е напълно ясно, защо всички тези чипсове, снаксове, газирани напитки са вредни за здравето на човек, но децата не се интересуват от това и често те са склонни да прекаляват с тяхната консумация. Ако се поставите на негово място, то лесно можете да забележите, че всичките му съученици се хранят по този начин и за него това е един вид хранителна норма. Затова на първо място не спирайте да му обяснявате, защо всичко това е вредно за консумация, а на второ – дайте му добър личен пример. Ако вие самите се храните здравословно, то това би бил най-добрият начин да убедите детето си в своята философия, защото похапващия чипсове родител, не вдъхва особено доверие и не е пример за подражание, нали така?

Внимавайте с техниката!

Често децата забравят какво е това нормално човешко общуване, като отдават предпочитание на виртуалното общуване в интернет. Решението на този проблем отново се крие в личния пример на родителите. Вие сте длъжни да покажете на децата си как може да прекарват свободното си време, как да го проведат здравословно и да си повдигнат настроението. Излезте с децата на семейна разходка в парка. През зимата отидете да карате кънки, да се спускате с шейни или ски, направете заедно снежен човек, играйте със снежни топки. А през топлите летни дни имате още по-голямо разнообразие от полезни и весели начини да прекарате времето си заедно с децата. Безусловно, в съвременния свят, в който живеем, е практически невъзможно да лишите детето си от употребата на компютри и мобилни телефони, но се постарайте да наложите някои ограничаващи правила. Опитайте се да ограничите, колкото е възможно, употребата на всякакъв тип технология, като предварително се уговорите, колко часа дневно детето има право да прекарва в интернет.

Един от ключовите компоненти за успеха на вашето дете в учението е благоприятната психологическа семейна атмосфера. Отнасяйте се към детето си така, както вие самите бихте желали то да се отнася към вас. Не забравяйте, че поведението на децата е отражение и повторение на нашите действия. Ако детето се чувства комфортно у дома, ако знае, че го обичат и ценят, то ще има желание да учи, да се старае и ще полага усилия да не ви разочарова.