Eдна от основните задачи на всяко семейство с малко дете е да го нахрани на всяка цена. В повечето случаи обаче, децата не искат да ядат и тогава се налага майките и бабите да измислят какво ли не, за да може най-накрая лъжицата да се окаже в устата на детето.

Ако вашият малчуган е здраво и жизнерадостно дете, което добре наддава в теглото, то това, което е написано по-нататък е специално за вас, а именно четирите най-разпространени родителски грешки при храненето на малки деца.

1. Да се нахрани на всяка цена.

За децата над една годинка храненето минава на втори план. Сега за детето е по-интересно да опознава света около себе си, а не да утолява чувството на глад. Освен това, децата на тази възраст отказват да ядат всичко, което им се предлага и извъртат глава, ако нещо не им харесва. Тогава майките започват с опитите да ги надхитрят. Те включват анимационни филмчета по време на хранене, четат книжки, дават им играчки или тичат след тях, опитвайки се да му сложат пълната лъжица в устата. Да, по този начин майките постигат целта си – децата са нахранени. Но едновременно с това им правят мечешка услуга, нарушавайки културата на хранене, което може да се отрази негативно на здравето им.

Ако и вие сте от тези родители, то имайте предвид, че през цялото време, в което разсейвате вниманието на детето си, организмът му не се наглася за прием на храна, не се концентрира върху храненето. По този начин детето не може да усети вкуса на храната, храносмилателната му система не е готова към приема на храна и не отделя достатъчно количество ферменти, за да я превари. Което води до проблеми с усвояването на храната. Опитайте се да научите детето си да се храни на маса. Помнете, че за нормалното храносмилане е необходим апетит, което от своя страна е свързано с желанието да се яде и е свидетелство за това, че организма на детето е готов за приема на храна. При наличието на апетит, храната се усвоява и преваря по-лесно от организма.

Ако обаче детето ви е активно, бодро, весело, но не иска да яде, когато вие му предлагате, вероятно то още не е огладняло. Просто изчакайте още малко, докато то само пожелае да се храни.

2. Предлагат разнообразен избор.

Често се случва, детето да откаже да яде супа, но е готово да хапне печени картофи. А после в продължение на седмица яде само картофи и отказва всичко останало, което му предлагате. Често майките започват да предлагат избор от няколко ястия на своя наследник. Но по този начин те само засилват капризното поведение на малчуганите си.

Добре е да знаете, че това е грешка и не бива да им позволявате да ви въртят на малкия си пръст. Ако детето отказва да яде това, което му предлагате, значи не е огладняло достатъчно, просто изчакайте още малко и то ще изяде всичко което му дадете.

3. Кралството на чистите чинии.

Често родителите изискват детето да изяжда всичко, което му е сервирано, като се обосновават на личната си представа за това колко е длъжно да яде всяко едно дете. Но това само нарушава апетита на малкия човек. Освен това би могло да наруши способността на детето да чувства кога е сито и да се научи от ранна детска възраст да преяжда. С течение на времето то ще започне да се храни не защото чувства глад, а просто за да получава удоволствие от храната. Ако детето ви постоянно не си дояжда порциите, може би просто вие трябва да ги намалите, когато му сервирате.

4. На гости не е като вкъщи.

Често се случва родителите да не обръщат внимание на поведението на детето по време на хранене, да не го учат на обноски и етикет за това как трябва да се държи на масата и т.н. Но когато отидат на гости, започват да му се карат за това, което вкъщи е напълно нормално и никога не му е правена забележка.

Това обърква децата и те не могат да разберат кое е позволено и кое не. Ако искате детето ви да се държи културно на масата, то първо му дайте личен пример, научете го на правилата при хранене и на това, как трябва да се държи както на масата вкъщи, така и когато е на гости.