Всички родители се тревожат за качеството и количеството на храната, което децата им консумират. Дали приемат достатъчно протеин? Твърде много въглехидрати? Ами калцият за заздравяване на костите? 

В една от книгите си доктор Дина Роуз, социолог, учител за родители и специалист по хранене, предлага обоснована теория за това как децата започват нефункционални отношения с храната. След пресяване на купища научна литература и интервюиране на десетки родители и експерти по храненето, тя e заключила, че родителите грешат. Трябва да спрете да предоставяте хранителни вещества в ендокринната система на детето си и да започнете да мислите как да му създадете здравословни навици, основани на шепа прости принципи.

Ето кои са те:

1. Ужасяващата реалност за това как родителите хранят децата си

Нашето общество е обсебено от калории, въглехидрати, глутен и ГМО и въпреки това храним децата си с боклуци, което води до очаквани резултати. Статистиките сочат, че 30% от децата в предучилищна възраст не ядат нито един зеленчук на ден, но почти всички консумират някаква сладка храна или напитка.

 • Най-честите зеленчуци, консумирани от децата, са картофите и най-вече пържените.
 • 17% от децата на възраст от 2 до 19 години са с наднормено тегло - това е три пъти повече, отколкото през 1980 година.
 • Освен това води до 30% по-голям шанс от развиване на диабет.
 • Експертите прогнозират, че това може би ще е първото поколение с по-кратка продължителност на живота от предците си.

2. Прекаленото мислене за правилния начин на хранене всъщност кара децата ни да ядат по-нездравословно

Основният аргумент на книгата на доктор Роуз е следният: Толкова сме фокусиране върху това децата ни да получават необходимите хранителни вещества, че рационализираме храненето им с боклуци. Звучи нелогично, но когато злоядото ви хлапе откаже всичко, освен хот-дога и стисне юмручета, си казваме "Е, поне хапва и протеини и плодове!".

Дали това кара децата ни да изградят неправилни навици на хранене или не е тема на дискусии, то това е теорията на доктор Роуз.

 • Доказателствата в подкрепа на тази теория включват проучване, в което американци, канадци и французи са помолени да изчислят колко мазнини се съдържат в порциите на определени храни. Американците се доближават най-много до верния отговор, но консумират мазнините така или иначе.
 • Французите са нямали никакво понятие от съдържанието на мазнини, но въпреки това са слаби, здрави и привлекателни.
 • Изследователите заключват, че тъй като американците се съсредоточават върху хранителните вещества, вместо самата храна, правят съмнителен избор на ястия.
Какво може да направите?
 • Опитайте "преподавателския подход" вместо "подхода на хранителните вещества". Поставете си за цел да храните децата си единствено със здравословни храни.
 • Бъдете търпеливи. Ако децата ви не харесват храната, която им предлагате, опитайте отново след няколко дни. Проучванията показват, че може да отнеме 10 или повече пъти, докато я харесат. Или пък не се случва никога. Признайте си - самите вие все още не искате да ядете храните, които родителите ви са настоявали да похапвате.
 • Не ги хранете само с храни любими на децата - това само ги тласка още повече към сладкото, соленото и джънк храните и намалява вероятността да развият вкус към истинската храна.

3. Променете правилата вкъщи

Спрете да изпадате в крайности и да бъдете или толерантни, или авторитарни. Стремете се към златната среда по отношение на храненето - или така нареченият от експертите “авторитетен” подход, тъй като в противен случаи трудно бихте постигнали резултати.

 • За храненето (а и за всичко останало), децата се нуждаят от структура и насоки, но не и натиск.
 • Преди да изградите нова "структура", трябва да разрушите старата. Ако искате да бъдете авторитетни, трябва да спрете да се колебаете между пица в петък вечер и принуждаване да си изядат и последната лъжица супа от лимец.
Какво може да направите?
 • Въвлечете децата си - кажете им, че имате намерение да промените правилата за хранене. Продължавайте да комуникирате с него, докато изграждате новата структура.
 • Създайте правила за храненето на семейството. "Зоните за хранене" не са места, а отрязъци от време (блок от час, час и половина), по време на които се допуска хранене и похапване. Така едновременно избягвате постоянното тъпчене или прекаленото огладняване, но позволявате на детето си да бъде дете.

4. Променете отношението им към храната

Спрете да се отнасяте към храненето сякаш а) се мъчите да превърнете детето си в малко прасенце б) се стремите да отгледате състезател по надяждане с хотдог. Създайте на детето си здравословна връзка с храната, давайки му правилния баланс от разнообразие, пропорционалност, избор и разбира се - похвала.

 • Доктор Роуз поставя храните в три категории: Храни за растеж (пресни и здравословни храни), Забавни храни (соленки, подсладено кисело мляко, пилешки хапки - все неща, които са почти здравословни) и Храни за глезене (пържени картофки, бисквити и прочие).
 • Тя също подчертава, че за да предотвратите това децата ви да се отегчат от храната, трябва да им предлагате разнообразие - но и не толкова много, че да ви се струва, че трябва постоянно да приготвяте нещо ново.
Какво може да направите?
 • Използвайте "правилото на ротацията". Никога не яжте едно и също нещо 2 дни подред. Започнете с храна, която сте сигурни, че детето ви харесва, дори и да не е най-любимата. По този начин, то ще свикне с идеята за разнообразие на ястията и няма да очаква едни и същи вкусове всеки ден.
 • Избягвайте борбата за власт, като пренасочите желанието му за контрол. Дайте на детето си избор, но не прекалено голям. Не казвайте "Какво искаш да ядеш?", а подходете с "Месо ли искаш или спагети?".
 • Хвалете децата си, когато се хранят правилно. Признайте жертвата им "Знам, че искаше палачинки за закуска, но ти благодаря, че не ме замери с овесена каша, както направи предишния път".
 • Научете ги на пропорции. Яжте предимно Храни за растеж, по-малко Забавни храни и още по-малко Храни за глезене. Обяснете системата на децата си и променете пропорциите постепенно, за да избегнете враждебната реакция.
 • Не му сервирайте директно нова храна. Вместо това го помолете просто да опита малко - дори му позволете да я изплюе, ако не я хареса. Обвържете новите храни с нещо, което са яли преди, обяснявайки какъв е вкуса и текстурата на храната. Разрширете речника си отвъд думите "вкусен" и "гаден".
 • Винаги имайте резервен план под ръка. Можете да го предложите на придирчивото си дете, но нека не бъде нещо, което обича, просто нещо, което харесва. И винаги се придържайте към едно и също ястие. Така тази храна ще им омръзне и приготвеното от вас ще им се стори привлекателно.