Любовта не е достатъчна, иначе всички двойки щяха да са щастливи. Суровата истина е, че връзките изискват усилие и старание. Повечето от нас са готови да прекарат часове в усъвършенстването на дадено умение, но в същото време очакваме да сме специалисти по връзките, без да полагаме никакво усилие.

Днес ви представяме текста на Луис Гонгдън – психолог и дългогодишен специалист по връзките, който ще ни разкаже за своя опит и ще ни посъветва как да съживим пламъка на любовта.

„Имах честа да преподавам метода на Готман по време на експеримент, който имаше за цел да помогне на женени двойки с ниски доходи. По това време наблюдавах как метода на Джон и Джули Готман може да помогне на всяка двойка, независимо кои са те и на какъв етап от връзката си се намират.

Един от първите въпроси, които задавам на клиентите ми, е дали са склонни да работят върху връзката си. Почти всичко е възможно, ако и двамата партньори са готови да положат усилия.

Любимото ми упражнение от този метод е съвсем простичко, а разпалва отново любовта и заздравява връзката между двамата.

Упражнението направи чудеса при Сандра и Дейвид. Когато за първи път дойдоха при мен, най-голямото им оплакване беше, че сякаш вече не се познават. След 10-годишен брак и три деца, връзката им беше претърпяла сериозни промени. Ежедневието и на двамата беше трескаво и напрегнато. Дейвид работеше много, а Сандра, която се грижеше за децата у дома, беше винаги изтощена накрая на деня. Те имаха твърде малко време и енергия, за да поддържат брака си. Бяха се отчуждили и чувстваха другия като непознат, а не като любим.

По време на първата ни среща аз им обясних концепцията на д-р Готман за „изграждането на любовни карти“. Най-просто казано Любовната карта е образът на любимия, който ние сме си изградили – неговите мечти, надежди, страхове, предпочитания и всичко, което знаем за него.

Сигурно знаете колко удобно е да имате GPS система, която да ви навигира из града. Но в реалните градове постоянно текат ремонти. Ако се върнете в родния си град след 10 години отсъствие, със сигурност ще забележите, че пътищата са променени, а любимият ви квартален магазин или ресторант е изчезнал.

Точно като една навигационна система, така и ние постоянно трябва да ъпдейтваме информацията си за нашия партньор. Според д-р Готман двойките, които имат по-пълни любовни карти за партньорите си, остават по-дълго време заедно.

За да подобрите Любовната си карта, направете списък на това, което знаете за партньора си. И нямам предвид неговата възраст, височина, или тегло, а наистина важните неща – неговите надежди, мечти, нещата, които харесва и не харесва.

Такива факти са например:

Знам името на най-добрия му приятел.

Знам какво го тревожи в този момент.

Знам какъв е основният житейски принцип на моя партньор.

Помислете над това и кои са любимите му филми, любимия му жанр музика, кои роднини харесва най-малко. След това направете списък с въпроси, които не знаете за партньора си. Помолете го и той да направи свои списъци.

След като приключите с упражнението, обсъдете получените карти.

Отговарят ли на действителността?

Какво се е променило?

Изненадва ли ви нещо?

Трябва да отговорите честно на всички въпроси. Без да се съдите един друг. Целта на това упражнение е да заздравите връзката помежду ви, а не да обвинявате партньора си, че не знае нещо.

След това упражнение Сандра и Дейвид научиха нова информация за другия, което ги сближи отново.

Ако изграждането на любовни карти ви се струва дълго и трудоемко, помислете над това: когато сте заклещени в задръстването и най-прекият път е блокиран, заобиколният път обикновено е по-бърз, по-красив и най-важното – ни помага да стигнем до целта.

С малко работа и усърдие да научат нещо ново, Сандра и Дейвид заздравиха връзката си. И вие можете да го направите.“