Всички младоженци си мечтаят бракът им да продължи дълго и щастливо, но реалността е много по-сурова. Хубавото е, че щастливият край не зависи само от късмет, той може да бъде предвиден и дори извоюван от вас самите.

Доверието, общото чувство за хумор и честността са трите най-важни фактора за успешна връзка, но има и други. От обещанието да не се опитвате да променяте другия, та до избягването да гледате телевизия заедно. Днес ви представяме 8 лесни стъпки, които според учени и експерти ще ви осигурят дълъг и щастлив брак.

1. Никога не се опитвайте да променяте другия

Според експертите малките особености и чудатости на партньора ни са това, което първоначално ни е привлякло към него, затова не бива да се опитвате да ги променяте. Терапевтите твърдят, че най-успешните двойки са онези, които осъзнават различията помежду си, приемат ги и дори ги харесват.

2. Правете си комплименти

Експертът по връзките Джон Готман открил, че най-щастливите двойки са онези, които ценят половинката си и изразяват чувствата си, независимо дали чрез думи, мили погледи, докосвания или жестове. Сигурни сме, че има много неща, които харесваш в партньора си – кажи му ги.

3. Приемете миналото

Най-силните двойки са онези, които умеят да забравят лошите моменти и могат да се фокусират върху положителните мигове, които са изживели заедно.

4. Изслушвайте се

Умението да изслушвате партньора си е основен и важен елемент на всяка дълга връзка. И най-важната тайна? Никога не взимайте страната на човека, от когото партньора ви се оплаква.

5.  Не се оставяйте на рутината

Въпреки че е много лесно да се предадете пред рутината и всеки ден да гледате телевизия по пижами, най-щастливи са онези двойки, които дори след години не престават да ходят по срещи и да правят нови вълнуващи неща заедно.

6. Вършете домакинската работа заедно

Един от основните източници на напрежение във всяка връзка са домакинските задължения. Затова, вместо да се карате чий ред е да измие чиниите, направете го заедно. Според експертите, ако вършите домакинската работа заедно и си помагате, ще заздравите връзката си.

7. Тренирайте заедно

Според д-р Джейн Гриър ключът към здравата и щастлива връзка са тренировките, които правите заедно. Дори ти да си на пътеката, а той да вдига тежести, пак усещате близост. По този начин ще заздравите връзката си, ще се отърсите заедно от негативните емоции и освен това ще бъдете здрави.

8. Разхождайте се всяка седмица

Според д-р Гриър всяка двойка трябва да отделя поне 30 минути седмично за разходка. По този начин ще имате време да си говорите, ще научите какво се случва в живота и ума на партньора ви и ще намалите стреса чрез движението.