Тази салата ще се хареса дори и на най-претенциозните членове на семейството. А ето и рецептата за нея, като заедно с нея ще ви дадем и подробна информация за хранителните стойности и количеството калории в една порция.
В една такава салата се съдържа:
Хранителни компоненти: белтъчини – 44,4 г; мазнини – 60,3 г; въглехидрати – 20,5 г.
Енергийна стойност: 650 г – 1210,7 ккал.
На 100 грама: белтъчини – 7,5 г; мазнини – 49,3 г; въглехидрати – 4,6 г, 194 ккал.
Необходими продукти:
• 180 г пъдпъдъчи яйца: белтъчини – 21,4 г; мазнини – 23,6 г; въглехидрати – 1,1 г – 302,4 ккал;
• 300 г чери домата: белтъчини – 2,4 г; мазнини – 0,3 г; въглехидрати – 8,4 г – 45 ккал;
• 30 г кедрови ядки: белтъчини – 3,5 г; мазнини – 18,3 г; въглехидрати – 5,8 г – 201,9 ккал;
• 90 г маслини: белтъчини – 2 г; мазнини – 9,5 г; въглехидрати – 4,6 г – 149,4 ккал;
• 50 г сирене моцарела 17%: белтъчини – 14,5 г; мазнини – 8,5 г – 135 ккал;
• 50 г листа на маруля: белтъчини – 0,6 г; мазнини – 0,2 г; въглехидрати – 0,7 г – 6 ккал;
• 2 с. л. зехтин: мазнини – 33,9 г – 300 ккал;
• лимонов сок;
• 1 с. л. горчица: белтъчини – 0,85 г; мазнини – 6,8 г; въглехидрати – 1,7 г – 71 ккал;
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
На дъното на чиния сложете измитите листа маруля. След това нарежете на половинки сварените пъдпъдъчи яйца и чери доматите, изсипете ги върху марулята (първо яйцата, след това доматите). Отгоре поръсете с кедрови ядки и парченцата моцарела, а накрая добавете маслините. Украсете с билки по избор (магданоз или друго според предпочитанията ви). За дип към салатата смесете зехтина с горчицата, добавете лимоновия сок и малко сол. С получената смес овкусете салатата. Е, предложението ни за вскусен обяд е готово!