В даден момент от живота си всеки започва несъзнателно да прави неща, които не са здравословни и полезни за него. Някои от тези вредни навици дразнят и околните, но в повечето случаи, лошото влияние се отразява най-много върху самите нас.

Ето някои лоши неща, превърнали се в навик, от които трябва да се откажем възможно най-бързо, за да заживеем пълноценен живот. И така, хубаво е да спрете да:

.. се обръщате към миналото и да се взирате прекалено много в бъдещето. По отношение на първото - не гледайте назад, не живейте в миналото! Забравете за изминалите дни, вече сте преминали през всички трудности, няма защо да си спомняте за тях отново. Относно следващите години, също не се замисляйте прекалено, тъй като се унасяте и забравяте да живеете в настоящето. Трябва да усещате всеки момент, да живеете за мига и да не мислите какво ще стане после. Колкото и клиширано да звучи – миналото няма да се върне, а за бъдещето има доста време, най-добре живейте тук и сега!

Не угаждайте на другите постоянно, защото ще ви се качат на главата, ако вече не са го направили. Не си мислете, че ще бъдете перфектния приятел, ако се съгласявате с всичко. Трябва да имате мнение и да отстоявате позициите си, или казано друго яче – да включите думата „НЕ“ в речника си и да я използвате по-често.

Грешка и още по-лошо – навик, който ви вреди изключително много, е отлагането. Не отлагайте това, което може да се направи днес за утре! Лесно или трудно – направете го сега. Може да си съставите план за действие, по който да се движите, въпросът е да пристъпите към направата на това, което после ще ви донесе удовлетворение и спокойствие.

Също вредна и често срещана грешка – да сравнявате живота си с чуждия. Не че е престъпление да се интересувате от познати и приятели, но не трябва да се вманиачавате. Всеки човек е индивидуален и уникален сам по себе си. Всеки има мечти, които може би ще постигне някой ден. Ако обаче спрете да гоните своите, няма как да разберете дали е имало шанс това да се случи. Намерете различното в себе си и живейте заради него!

Всеки се страхува от неизвестното, никой не може да знае какво го очаква. Всъщност страхът си е нещо плашещо, точно затова трябва да се отървете от него. Заради това чувство няма как да живеете спокойно и още повече да постигнете така желаното щастие. Може би с този стрес ще ви помогнат нещата, които обичате. Когато се почувствате неспокойни, а и дори да не сте, всеки ден правете нещо, от което се чувствате добре – удовлетворени от постигнатия успех.

И на последно място, но не по важност, поставяме притеснението - неприятното чувство, когато все намирате нещо, за което да се тревожите. Е, време е да спрете! Насочете вниманието си към разрешаване на проблемите си, не към притеснението за тях. В подобен момент помислете за нещо, което ще ви накара да се почувствате по-добре и ще улесни съществуването ви. След това просто го направете…