Нови, единни правила за прием в първи клас в столичните училища предстои да влязат в сила. Постоянният адрес на територията на административния район на училището ще носи най-много точки за прием в първи клас в столичните училища, обяви днес пред журналисти Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столичната община.

В цяла София кампанията за прием за първи клас ще започне едновременно във всички училища. От 19 април родителите ще могат да подават заявления по новите правила, които ще са единни за всички училища в София. По думите на Минчева продължителното чакане на родителите пред училищата за подаване на заявления за кандидатстване остава в историята.

Новите правила са разработени съвместно с родителски и работодателски организации, с участието на експерти от Министерството на образованието и науката, с директори на училища, в които броят на чакащите за прием деца за първи клас е най-голям, отбеляза Минчева.

Тя съобщи, че критериите за прием в първи клас ще бъдат общо четири.

- Постоянният адрес на територията на административния район на училището носи 5 точки.

- Настоящият адрес дава 2 точки.

- С предимство ще се приемат братята и сестрите, които се обучават в същото училище. Този критерий е с тежест 4 точки, каза Минчева.

- Социалният критерий за ученици-сираци дава три точки.

При по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас, всяко едно училище има право по решение на педагогическия съвет да приема и допълнителни критерии за прием, които обаче ще носят по 0,5 точки, обясни Минчева.

Предстои новите правила да бъдат одобрени от Столичния общински съвет.