Малките неща могат да имат много голямо значение - това определено важи за чревните бактерии. 100-те трилиона малки микроби, т.е. чревната флора или храносмилателният тракт, играят централна роля във всичко - от имунната система, до храносмилането и настроението ти. Учените са убедени, че има още нещо, на което вътрешната микробиална екосистема влияе, а именно на теглото.

„Чревните бактерии са свързани с всичко“, казва д-р Марк Хаймън, директор на Центъра за функционална медицина в Кливландската клиника. „Ако микробиологията не в добро здраве, т.е. няма достатъчно добри или лоши бактерии, това може да повлияе върху метаболизма на храната и да доведе до възпаление.“ Лошите чревни бактерии могат да предизвикат възпаление - в кожата, ставите, мозъка, навсякъде - и да изпратят бърза имунна реакция на тялото, опитвайки се да го отърват от бактериите. Това може да доведе до инсулинова резистентност, която да спомогне за увеличаване на теглото, смята Хаймън. Теорията е, че повечето добри бактерии помагат за по-ефективно обработване на храната и намаляване на апетита. Всъщност сме родени с много малко чревни бактерии, но това количество може бавно да се увеличи. Те зависят от вида на раждането (естествено или с цезарово сечение), околната среда (град или провинция), начин на хранене и начин на живот. Средният американец днес има много по-малко бактерии, отколкото в миналото, най-вече поради начина си на хранене, в който има ниско съдържание на пробиотици (живи микроорганизми, включително бактерии) и пребиотици, влакната, които „хранят“ пробиотиците, според Джош Акс, клиничен диетолог и автор на Eat Dirt. Ако се добави и прекомерната употреба на антибиотици и антибактериални кремове за ръце, които „отнемат“ жизненоважна чревна флора, се получава дисбаланс, който може да е причината за натрупване на излишни килограми.

Ако всичко това ти звучи ужасяващо, помисли за този радостен факт: Промените, които направиш днес, могат много бързо - в рамките на няколко дни - да започнат да подобряват микробиологичния ти профил, да подобрят цялостното здравословно състояние на червата и да ти помогнат да отслабнеш. Ето как:

Храни се здравословно

„Избягвай преработени храни и продукти с високо съдържание на захар и въглехидрати“, казва Aкс. Проучванията показват, че захарта и изкуствените подсладители могат да намалят нивата на бактериите в червата.

Приемай (повече) фибри, включително пребиотици

„Фибрите могат да понижат кръвната захар, да намалят холестерола и да насърчат загубата на тегло“, казва Хаймън. Нещо повече, фибрите забавят скоростта, с която храната влиза в кръвообращението и увеличават тази, с която тя излиза от тялото през храносмилателния тракт, като поддържат ситостта за по-дълго. Ето и някои източници на пребиотични фибри: ерусалимски артишок, лук, чесън и праз, както и семена от чиа, ленено и конопено семе. Трябва да се приемат 25 грама на ден, дори повече. Може да се помисли и за добавка на фибри като растението аморфофалус коняк и водорасли.

Приемай повече пробиотици

Едно проучване показва, че жени, които приемат пробиотици в продължение на 24 седмици, са загубили 51% повече от теглото си от тези, които не са. Продуктите от йогурт и кефир съдържат живи, активни култури, както и ферментирали храни като кимчи, мисо и кисело зеле. „Препоръчва се приемането на пробиотичната добавка да е два пъти дневно“, казва Хаймън. „Потърси най-малко 25 милиарда живи колонии-образуващи единици от различни бактерии, като например лактобацилус и бифидобактерии.“

Провери щитовидната си жлеза

„Съществува сложно взаимодействие между хормоните и червата и как се „отразяват“ едни на други“, отбелязва д-р Рафаел Келман, лекар по интегративна и функционална медицина и автор на книга по този проблем, „това може да допринесе за „умора“ на червата“.

„Грижа“ за полезните бактерии

Подхранването на полезните бактерии в храносмилателния тракт може да се окаже най-сигурният път за постигане на здравословно тегло. „В рамките на седмица след започване на хранителен режим, ще забележиш спад в апетита“, обещава Кълмън. „Би могла да приемаш същото количество калории като преди, но ще отслабнеш. Всъщност може би дори ще се храниш повече.“