Преди минути Американската киноакадемия връчи 90-ите си награди "Оскар"!Бляскавото събитие се проведе в „Долби тиътър” в Лос Анджелис.

С най-много номинации тази година бе филмът "Формата на водата" - цели 13, дело на Диего дел Торо, а с най-много номинации в историята на наградите бе Мерил Стрийп - 21.

Водещият на церемонията Джими Кимъл откри шоуто, шегувайки се с гафа от миналата година, когато бе сбъркано името на филма победител и бе обявено, че това е "Ла Ла Ленд", вместо "Лунна светлина". Той препоръча тази година всеки, който си чуе името да не бърза да става, а да изчака няколко минути. "Това беше много смешно, но няма да сe повтори", каза Кимъл.

В речта си той посвети голямо време на скандала със сексуални посегателства, свързан с продуцента Харви Уайнстийн. Кимел каза, че Уайнстийн е заслужавал изгонването си от Американската филмова академия. Водещият припомни, че от скандала с посегателствата са се родили две движения "Аз също" и "Времето изтече" и каза, че за тях ще се чува още по-късно в церемонията. Водещият се пошегува, че статуетката "Оскар" е идеалното въплъщение на момента с разкриването на сексуалните посегателства и я похвали. "Той държи ръцете си там, където човек може да ги види, не казва нищо обидно и няма пенис", пошегува се Кимъл.

Водещият продължи с шегите казвайки, че тази година ще бъде запомнена с това, че мъжете са се държали толкова зле, че жените са започнали да излизат с риби. Така Кимъл визира един от големите претенденти за статуетката в редица категории, сред които тези за най-добър филм и режисьор - "Формата на водата", в който главната героиня се влюбва в амфибиоподобно създание.

Кимъл каза още, че Холивуд не може да допусне повече лошото поведение да остава незабелязано.

А ето кои са големите победители:

Сам Рокуел получи наградата за най-добра мъжка второстепенна роля за участието си във филма "Три билборда извън града". Известният артист се въплъти на екрана в образа на неполитически коректно ченге, което участва в разследването на смъртта на дъщерята на главния герой.

Съвсем очаквано "Най-мрачният час" взе наградата за най-добър грим и прическа заради невероятната работа на екипа върху превръщането на Гари Олдман в британския министър-председател Уинстън Чърчил, докато призът за най-добри костюми отиде при Марк Бриджис за работата му в "Невидима нишка".

Най-добър пълнометражен документален филм е "Икар", а две награди за най-добър звуков монтаж и звук взе филмът "Дюнкер".

"Формата за водата" получи отличие за сценография, а за най-добър чуждоезичен филм бе наградена чилийската лента "Фантастичната жена".

Актрисата Алисън Джани получи Оскар за най-добра женска второстепенна роля за "Аз, Тоня". Там тя изпълни ролята на ЛаВона Фей Голдън, известна в медиите и като Сенди Голдън, властната, болезнено амбициозна и тормозеща дъщеря си майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг.

Най-добър късометражен филм тази година е "Скъпи, баскетбол", а "Тайната на Коко" е най-добър пълнометражен. Джон Нелсън грабна статуетката за най-добри визуални ефекти към филма "Блейд рънър 2049".

Наградата за най-добър филмов монтаж спечели "Дюнкер", в категория най-добър късометражен документален филм взе Heaven Is a Traffic Jam on the 405, а "Дете на светлината" взе Оскар в категория късометражен филм.

Статуетката за най-добър адаптивен сценарий отиде при Джеймс Айвъри за работата му по "Назови ме с твоето име", а за оригинален сценарий бе отличен Джордан Пийл за "Бягай".

Наградата за операторско майсторство отиде при Роджър Дикенс за "Блейд рънър 2049", за най-добра музика за Александър Деспла и "Формата на водата", а за най-добра песен бе обявена Remember me от филма "Тайната на Коко".

Призът за най-добър режисьор тази година отиде при Гиермо дел Торо за "Формата на водата", за най-добър актьор при Гари Олдман за "Най-мрачният час" и за най-добра актриса - при Франсис Макдормънд за "Три билборда извън града". Най-добрият филм тази година е "Формата на водата".