Кой християнски празник отбелязва църквата на 21-ви ноември?

На 21-ви ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, познат и като Деня на християнското семейство.

Смята се, че на този ден родителите на 3-годишната Мария я завели йерусалимския храм и я отдали в служение на Господ.

Йоаким, Ана и дъщеря им били съпровождани по пътя от роднини и приятели – млади девойки със свещи в ръце, а след тях родителите, водещи Девата до йерусалимския храм.

В храма те били посрещнати от първосвещеници и служители с пеене на свещени химни.

Дева Мария била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и тя учудила всички, като се изкачила свободно, без ничия помощ, по 15-те стъпала, спирайки се на най-горното. Тя била посрещната и благословена от първосвещеник Захария – баща на Свети Йоан Кръстител.

А когато Дева Мария достигнала възрастта, която била определена като подходяща за младите възпитанички на храма да се омъжат, те била „предадена“ на родственика си Йосиф, който трябвало да бди над нея.

Поверия и обичаи на Въведение Богородично

Смята се, че Въведение Богородично бележи началото на зимата и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж от 1929 година.

На този ден се ходи семейно на църква, което символизира влизането на 3-годишната Мария в храма, както и напомня на родителите за духовните им задължения към децата като вяра и благочестие.

На 21-ви ноември старите хора гадаят какво ще бъде времето през идната година. Смята се, че ако е слънчево и топло, зимата ще бъде люта, лятото ще бъде сухо и годината няма да бъде плодородна. Ако пък на този ден вали сняг или дъжд, се очаква, че зимата ще бъде снежна, лятото ще е дъждовно, а реколтата ще е богата.