Денят на християнското семейство символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на всички родители за духовните задължения, които имат към децата си. Семейството е извор на нов човешки живот, средата, в която трябва да се създават и развиват човешките добродетели и да се запазват основните християнски ценности и традиции. Децата от своя страна трябва да показват своята почит и уважение към майка си и баща си и към всички роднини.
На този ден родителите водят децата в църквата, защото според поверието, ако те са представени на Бога, ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите си.
Традицията на този празник повелява да се събере цялото семейство в дома на родителите, така че всеки да може да покаже своята почит и любов към останалите. Трапезата на този ден не се прибира, защото според поверието Богородица влиза, за да похапне и да благослови дома и семейството. Купува се и нещо за дома, което е с капак, за да не избяга семейното здраве, щастие и благополучие.

Предлагаме ви примерно празнично меню за вкусна трапеза.

Салата „Сезони”

Необходими продукти:
• 1 зелена салата
• 1 айсберг
• 2-3 пресни чушки
• 2-3 моркова
• 1 консерва сладка царевица (250 гр)
• 250 гр гъби
• 4 домата
• 150 гр маслини
• сос винегрет
• 250 гр бекон (за непостещите)
Начин на приготвяне:
Морковите и гъбите се сваряват и се нарязват на ивици. Зелената салата и айсберга се накъсват на по-големи парчета в голяма купа и към тях се прибавят нарязаните моркови и гъби. Суровите чушки също се нарязват на ивици и се добавят в купата. Доматите се нарязват на филийки и внимателно се смесват всички зеленчуци. Изсипва се царевицата (без сока от консервата) и се поръсва със сос винегрет. Разпределя се в чиниите и по желание преди поднасяне се гарнира с предварително запържения бекон. Украсява се с маслините.


Рецепта за бързо приготвяне на сос винегрет в случай, че не разполагате с готов:
• 1 ½ ч.л. горчица
• 4 с.л. зехтин или олио
• 4 с.л. винен оцет или лимонов сок
По желание може да добавите:
• Няколко стръка ситно нарязан магданоз
• 2 стръка ситно нарязан зелен лук
• 1 ч.л. мед
• черен пипер и сол на вкус

Ордьовър - палачинки

Необходими продукти:
За сместа:
• 3 яйца
• 1 ч.ч. прясно мляко
• ¾ ч.ч. брашно
• 2-3 с.л. олио
• щипка сол
За плънката:
• 250 гр. ситно смляна кайма
• 150 гр. гъби
• 1 глава лук
• чубрица, черен пипер и сол на вкус
• кашкавал
или
• 2-3 сварени яйца
• 1 пакетче крема сирене
• кисели краставички
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата, млякото, брашното и щипката сол постепенно, докато се получи гладка и не много гъста смес. Оставяме я за 15 минути, след което пържим палачинките в силно сгорещен и намаслен тиган.
За приготвянето на първата плънка поставяме каймата и ситно нарязания лук и гъби в тиган и ги запържваме. Посоляваме ги и добавяме чубрицата и черния пипер. Във всяка палачинка слагаме по 1 с.л. от получената плънка и се сгъва като плик за писмо. Преди да се сервират се нареждат в тавичка, поръсват се настъргания кашкавал и се запичат във фурната (докато се разтопи кашкавалът). Поднасят се топли.
За втората плънка смесваме сварените и намачкани (пасирани) яйца и крема сиренето и добавяме ситно нарязаните кисели краставички. Отново се поставя по 1 с.л. от плънката, но в средата на всяка палачинка се събират всички краища и се връзват като вързопче със стръкче копър или магданоз. Могат да се поднесат и студени.

Пъстърва в сол със задушени зеленчуци

Необходими продукти:
• 3-4 средно големи цели пъстърви
• 1 кг сол
• мащерка и черен пипер на вкус
За гарнитурата:
• 5-6 моркова
• 250 гр. карфиол
• 250 гр. броколи
• 4-5 картофа
• зехтин
• лимон

Начин на приготвяне:
Рибата се почиства от вътрешностите (но рибата трябва да бъде цяла), измива се и се подсушава. В голяма правоъгълна тава се разстила половината сол. Рибата се нарежда върху солта, поръсва се с подправките и се покрива с останалата част от солта. Пече се на предварително загрята на 180-200 градуса за 25-30 минути. Този начин на приготвяне запазва рибата сочна, непресолена и вкусна.
Зеленчуците се измиват, почистват се и се нарязват на по-големи парчета. Приготвят се на уред за готвене на пара. Ако не разполагате с такъв ги сварявате, след което ги овкусявате със зехтин, лимон и сол на вкус.
Рибата се изважда от солта, докато е още гореща. Поднася се с резен лимон и задушени зеленчуци.

Бишкотена торта

Необходими продукти:
• 1 ½ пакет бишкоти (около 250-300 гр)
• 250 гр краве масло
• 1 ч.ч. пудра захар
• 1 кафена чаша смлени на ситно орехи
• 1 кафена чаша прясно мляко
• 1 кафена чаша ром
• 4 с.л. какао
• 3-4 жълтъка
• 250 гр течна сладкарска сметана
• 100 гр млечен шоколад
• 2 есенции ром
Начин на приготвяне:
Бишкотите се натрошават в дълбок съд и се заливат с рома и прясното мляко. В отделен съд се разбива маслото и захарта, прибавят се орехите, какаото и разбитите с 2-3 с.л. захар жълтъци. Така получената смес се изсипва върху бишкотите и се разбъркват добре. След това се поставят в тортена тавичка (най-добре голям ринг за торти) и се оставя да предстои за едно денонощие в хладилник.
Сладкарската сметана се разбива с миксер и с нея се покрива цялата торта – отстрани и отгоре. Поръсва се с настъргания шоколад. По желание към украсата може да се добавят пресни плодове и ядки.