Когато имаш нужда от почивка и ти се похапва нещо сладичко, ти предлагаме да опиташ това шоколадови изкушение.
Парфе с шоколадови бисквити и ликьор
Порции: 3
Време за приготвяне: 20 минути
Необходими продукти:
- 15 шоколадови бисквити
- 100 гр. полусладък шоколад (тъмен шоколад с 50% захар и 50% какао), нарязан на парченца
- 1/2 ч. ч. мляко
- 2 ч. ч. бита сметана, охладена
- 1/3 ч. ч. сметанов ирландски ликьор, охладен
- 1/4 ч. ч. пудра захар
Начин на приготвяне
- Използвай кухненски робот или точилка, за да направиш бисквитите на трохи. Остави ги настрана.
- Постави нарязания шоколад в малка купа. Стопли млякото, докато започне да се вдига пара, и с него залей шоколада. Остави ги да престоят 2-3 минути, после разбъркай. Ако са останали неразтопени парченца шоколад, стопли сладката течност в микровълновата за 30 секунди. Повтори го няколко пъти, докато шоколадът е напълно разтопен. Остави млякото да се охлади.
- В една купа разбий с миксер охладената сметана, ликьора и пудрата захар. Използвай висока скорост, докато сметаната добие форма.
- Раздели сметаната на две. Едната от половинките смеси с шоколадовото мляко, а другата остави настрана.
- Време е да сглобиш парфето в този ред – шоколад, сметана, бисквити, пак сметана, пак от шоколадовата смес, сметана отново и накрая завърши с останалите натрошени бисквити.
- Парфето може да се яде веднага, но ако искаш шоколадовите слоеве да са малко по-стегнати – остави десерта за 2-3 часа в хладилника.
Да ти е сладко!