Да приковеш погледите, да бъдеш винаги пръв и запомнящ се. Възможно ли е ароматът да се превърне в твоя личен автограф, който дълго остава в съзнанието?

Когато на фокус е Негово величество Парфюмът, тогава всичко е позволено. А как да изберем точно този, който отговаря напълно на нашите изисквания, вкусове или настроение?

Парфюмът като начин да изразиш себе си

1) Връхни нотки

Именно връхните нотки са и първото ухание, което долавяме от всеки парфюм. Те "грабват" вниманието и обострят сетивата ни. Любопитно е, че то трае около 5 до 15 минути. Тъкмо това е и предпоставка благоуханието им често да бъде представено от свежи или горчиви аромати. А основната цел – тъкмо тези нотки да приковат вниманието. Най-често те биват наистина запомнящи се: бергамот; розмарин; лавандула и дори розмарин.

2) Средни нотки

Както подсказва и самото име „средни нотки“, те образуват самата същност на парфюма. Именно на средните нотки дължим близо 70% от самия аромат. Разбира се, това означава, че те са изключително дълготрайни върху кожата (много повече от връхните такива). Времето, през което вдъхваме средните нотки е средно между 20 до 60 минути. Най-честите „герои“ са: лимонена трева, канела, кардамон, жасмин, иланг-иланг.

3) Базови нотки

Нито един парфюм няма да бъде това, което е, без базовите нотки. Тяхната основна задача е да подсилят аромата. Те надграждат и затвърждават. Базовите нотки притежават способността да проникват в кожата и с други думи - те са основните „виновници“, за да усещаме парфюма над 6 часа.

А какво откриваме най-често сред базовите нотки? Това са кедър, мускус, сандалово дърво и пачули.

Парфюмът през деня и през нощта

Абсолютно невъзможно е да използваме един-единствен парфюм за ежедневието и за специални поводи. Тук е мястото да обърнем внимание, че сезонът също играе много важна роля при избора на благоухание. За щастие е лесно да открием голямо разнообразие от парфюми в MakeUp.bg.

Студените месеци и ароматите

Зимата е идеалното време да се поглезим с малко по-силен и тежък аромат. Ниските температури са предпоставка да се поглезим. Но кои са предпочитаните съставки за парфюми с отявлено зимни аромати? Това са пачули, грейпфрут, лайм, зелена ябълка, анасон, орхидея. Звучи изкусително, нали?

Летни изкушения под формата на благоухание

Роза, жасмин и фрезия - те са само малка част от основните съставки на флоралните аромати. Сред тях откриваме още люляк, зюмбюл, ирис и кедрово дърво. 

Парфюмът като начин на живот, като стил и изразяване на мнение, без да се налага да казваме и дума. Точно това може да бъде идеалният аромат за нас. Огромната селекция парфюми в MakeUp.bg правят избора ни наистина лесна задача. А когато открием точно това благоухание, което сякаш изцяло ни допълва, няма никакво съмнение, че то ще се превърне в наш невидим подпис.