Първият изцяло женски екипаж приземи самолет в държава, в която е забранено жени да шофират.

Екипажът на „Кралската авиокомпания на Бруней” изпълни първия си полет до Джеда в Саудитска Арабия. В държавата е забранено на жените да шофират автомобил. От компанията насърчават жени да стават авиоинженери и пилоти, като в момента предлагат стажантска програма за жени. В Саудитска Арабия продължава да бъде забренено на жени да шофират. В страната се организират редица кампании, за да се отмени тази забрани, но без успех.

Ако жена бъде заловена да шофира в Саудитска Арабия, тя ще бъде арестувана. Екипаж на авиокомпанията "Роял Бруней Ерлайнс" влезе два пъти в историята: като първия изцяло женски екипаж в страната и второ - като получи разрешение за кацане на летището в Джеда, Саудитска Арабия - държавата, в която на слабия пол е забранено дори да кара кола, съобщи big5.bg.

Смелото женско трио на полет BI081е било в състав капитан Шарифа Царена и старши офицерите Сариана Нордин и Надия Хашием.От авиокомпанията поясняват, че обучението на жени-пилоти е било съзнателно избрано през последните години.

В края на миналата година в Саудитска Арабия за първи път позволиха на жени да се кандидатират за местните избори и да гласуват.