Предлагаме ви рецепта за едно невероятно и ароматно ястие, чийто сос, наречен софрито, можете да използвате и за други ястия. Ако ви хареса, следващият път можете да удвоите съставките и да замразите половината.

Необходими продукти:

За соса (софрито):
¼ чаша зехтин
1 малка глава червен лук
1 голям морков
1 стрък целина
сол и черен пипер
¼ чаена лъжичка червен пипер

За пастата:
6 супени лъжици зехтин
500 грама различни гъби
сол и черен пипер
500 грама паста – от вида строзапрети или гемели, но може и друга по ваше желание
1 скилидка чесън
2 супени лъжици пресен лимонов сок
2 супени лъжици нарязан стрък лук
½ чаша наронен пармезан
2/3 чаша свежа рикота
6 рохко сварени яйца

Подготовка:

Нарежете на ситно червения лук, моркова, целината и чесъна. Нарежете или разкъсайте гъбите на парченца.

Приготвяне:

За соса:
Подгрейте зехтин в средноголям тиган на средна температура. Прибавете лука, моркова и целината и разбърквайте често, докато сосът придобие лек златист цвят (след 5-8 минути). Добавете сол и пипер на вкус. Намалете температурата и продължавайте да разбърквате често, докато зеленчуците се свият до 2/3 от обема си (след 15-20 минути). Прибавете червения пипер и гответе още 5 минути, като продължавате да разбърквате. Прехвърлете в малка купичка. Покрийте и оставете да изстине.

За пастата:
Подгрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на средна температура. Прибавете половината гъби, овкусете със сол и пипер. Разбърквайте и разклащайте тигана периодично. Гответе, докато гъбите омекнат и потъмнеят (8-10 минути). Прехвърлете в купа. Повторете с 2 супени лъжици зехтин и останалите гъби. Запазете тигана с останалата в него мазнина за по-късно.

Докато пържите гъбите, сложете пастата да се вари в голяма тенджера със солена вода, като разбърквате периодично.докато стане ал денте (крехка, но твърда) – за 8-10 минути. Отсипете 1 чаена чаша от течността, за да я използвате по-късно и отцедете.

Подгрейте 2 супени лъжици зехтин в големия тиган, който отделихте по-рано. Запържете чесъна в него, като разбърквате, докато пусне аромат – за около 30 секунди. Прехвърлете го в соса, заедно с гъбите, пастата, лимоновия сок, нарязаните стръкове лук, половината количество пармезан и облейте с течността от пастата, доколкото е необходимо. Овкусете със сол и пипер.

Сервирайте ястието поръсено с рикота, яйца, нарязани на половинки, още стръкове лук, останалия пармезан и поръсете със зехтин.