Вероятно ви е направило впечатление, че жените от Източна Азия са младолики и на 50 години изглеждат като 25-годишни. Каква е тайната им обаче? Дали всичко се дължи на гените им?

Проучихме различни мнения и източници, за да отговорим на тези въпроси.

Тайна №1: Пият много вода.

Китайските жени никъде не отиват без шише вода, а на обществени места ще видите много чешми. Въпреки че и ние в Европа осъзнаваме колко важно е да се пие достатъчно вода, в Китай наистина следват този съвет.

Тайна №2: Прекарват малко време на слънце.

В Китай и други източноазиатски страни бледата кожа се цени високо и затова жените там винаги носят слънцезащитен крем, а много от тях се разхождат и с чадъри в по-слънчевите дни.

Тайна №3: Чаят замества много напитки.

Жените в Китай пият много течности и чаят е една от любимите им напитки. Експертите препоръчват пиенето на чай оолонг, червен чай с годжи бери, чай от астрагал или жасминов чай. Те са много полезни за здравето. И нещо друго – китайките рядко подслаждат чая си.

Тайна №4: Те планират деня си и намират време за сън.

Китайките много държат на храненето и спането по график. След обяд те винаги се опитват да подремнат малко (дори и на работа). Студентите пък отиват в библиотеката, за да поспят между лекциите.

Тайна №5: Избягват висококалорийните десерти.

Китайската кухня всъщност доста се различава от европейската. Традиционните десерти също не са изключение, защото китайските десерти не съдържат бяла захар. И още нещо – в повечето страни храненето завършва с десерт, но китайците го ядат отделно или в средата. Например могат да хапнат супа, десерт и след това салата. Десертите също са доста по-здравословни и нискокалорични.

Тайна №6: Водораслите са важна част от диетата им.

Морските водорасли подобряват храносмилането. Те са пълни с фибри, витамини и хлорофил, полезни са за кожата и увеличават нивата на колагена. В същото време са богати и на протеини.

Тайна №7: Те са спокойни.

Те се стараят да не се тревожат твърде много, а лицето им често е неекспресивно. А както знае – израженията на лицето също допринасят за появата на бръчки.

Тайна №8: Използват натурална козметика.

Голяма част от качествената китайска козметика съдържа естествени съставки, такива са например морските водорасли, женшенът, перленият прах, екстрактите от билки и естествените масла.

Тайна №9: Масаж на стъпалата.

Китайските жени вярват в чудодейната сила на масажите, включително и на този на стъпалата. Според тях на ходилото има 2 точки, отговарящи за женската красота, които трябва да се масажират всеки ден. За да намерите точките, открийте най-горната точка на глезена ви, сложете четири пръста над нея и точно над четвъртия пръст се намира точката за красота.

Масажът се извърша по следния начин: обвийте ръце около глезените ви, палците трябва да се намират точно над точките за красота, масажирайте и двата крака в продължение на една минута.

Тайна №10: Всекидневен масаж с нефрит.

Масажът с ролка с нефрит подобрява кръвообращението. Днес такива ролки са доста популярни.

Бонус

На снимките виждате известната актриса Лиу Шаокинг, която е родена през 1955 г., и известната инстаграм блогърка Лиу Йелин, която е на 50 г. Ние щяхме да им дадем най-много 30 години.