Напрежение в офиса, пролетна умора, куп ангажименти, недостиг на сън – това са само малка част от причините за поява на стрес. Съвременният човек е подложен на редица предизвикателства, които често водят до главоболия, невъзможност за концентрация, проблеми с храносмилането. Всички тези симптоми са сигурен знак, че стресът в живота ти е прекалено много.

А знаеш ли, че дехидратацията е пряко свързана със стреса?

Проблемът се крие в надбъбречните жлези. Те отговарят за производството на хормони, които регулират метаболизма, имунната система и други важни функции на организма. Един то хормоните, за които отговарят надбъбречните жлези, се нарича кортизол. Неговата задача е да осигури на тялото енергия, за да се справи със стреса или страха.

Но какво се случва, ако стресът не бъде освободен от тялото?

Продължителният стрес може да доведе до умора на надбъбречните жлези и работата им значително намалява. Те започват да произвеждат по-малко хормони, включително и алдостерон, който регулира нивото на електролитите и течностите в тялото. Когато не се произвежда достатъчно алдостерон, електролитните нива спадат и се стига до дехидратация, а нивата на кортизол могат да се увеличат. 

И макар повишените нива на кортизол в организма да не са проблем, те могат да доведат до продължителен стрес, защото тялото не може да се пребори само с него. Най-общо казано – тялото е в постоянен цикъл на стрес и жажда.
Ето защо специалистите съветват да не забравяш за водата.

Следващия път, когато почувстваш, че стресът и напрежението те завладяват, поеми дълбоко въздух и изпий една чаша вода. Повишаването на нивото на течности ще ограничи стреса.

Dama.bg застава зад призива да пием повече вода, за да се чувства тялото ни, а и ние самите, в отлична кондиция и готови за нови предизвикателства.