Трудолюбивите джуджета станаха рано и тръгнаха по делата си. Снежанка стана след тях, закуси с ябълки, но не от ония лошите, среса косите си, но не с онзи гребен, усмихна се и започна да шета из къщата. И за да няма повече “кой ми е ял от чинийката”, реши да изненада любимите джуджета и да им приготви приказно вкусна вечеря. Тя от малка знаеше, че пайовете са вкусни, бързи и лесни за приготвяне ястия, подходящи както за основно ястие, така и за предястие. А джуджетата много ги обичаха. Снежанка седна, отвори дебелата книга с рецепти и си припомни продуктите:

1 пиле Le Poulet 1.5 кг
3 с.л. зехтин
1 голям стрък праз
2 стъбла целина
2 скилидки чесън
35 г брашно
250 мл пилешки бульон
125 мл готварска сметана
1 връзка аспержи
1 кочан млечна царевица
1 с.л. едра горчица
2 с.л. див лук
1 лист бутер тесто
1 яйце за намазване
Сол на вкус
Бял пипер на вкус

И точно в този момент намина добрата фея. Снежанка я покани, а благата старица седна на мъничко столче и започна да чете от книгата:

– Отделете бутчетата и гърдите на пилето. Обезкостете внимателно месото и запазете костите и кожата. Нарежете месото на хапки и посолете на вкус. В голям тиган загрейте половината зехтин и запържете месото за 5-6 минути, докато покафенее, но без да става хрупкаво.

Извадете месото в чиния и в същия тиган сложете нарязания на колелца праз, нарязаната на тънки полумесеци целина, посолете и гответе 5-6 минути, докато омекнат. Добавете нарязания на филийки чесън и гответе 30 секунди. Върнете месото в съда, поръсете с брашното и разбъркайте.

Гответе 2-3 минути и налейте бульона. Гответе като бъркате непрекъснато, докато сосът се сгъсти, налейте сметаната, разбъркайте и оставете леко да се редуцира. Свалете съда от котлона и добавете нарязаните на парчета с дължина около 2 см аспержи, отделените от кочана зърна царевица, горчицата и ситно нарязания див лук. Посолете и подправете с бял пипер и разбъркайте добре.

Прехвърлете сместа в намаслена тавичка, като плънката трябва да запълни изцяло формата за печене. Намажете ръба на формата с разбитото яйце, покрийте с лист бутертесто, изрязан по формата на тавичката и притиснете с вилица, за да залепне. От останалото тесто може да изрежете формички по ваше желание, с които да украсите пая. Намажете тестото с разбитото яйце и печете пая 30-35 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Извадете пая от фурната и охладете за 10-15 минути преди да сервирате. Поднесете поръсен със ситно нарязан див лук.

– Снежанке, тук има и няколко съвета! Останалите от пилето кости и кожа ползвайте, за да приготвите домашен пилешки бульон. Сложете в голяма тенджера със студена вода, посолете, добавете 4-5 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, морков, лук, целина и билки, каквито имате в момента ( магданоз, мащерка, розмарин ). Кипнете и варете под капак на средно силен огън 1 час. Прецедете, налейте в кутии и дръжте в хладилника 2-3 дни или замразете.

Ако тиганът за пържене не е достатъчно голям, запържете месото на два пъти, за да избегнете ефекта на варене. Може да ползвате царевица от консерва. Необходимото количество е 170 г царевични зърна.

Снежанка приготви приказен пай, подреди на масата седем малки чинийки и зачака джуджетата да се върнат.

Източник: LePoulet.bg