Горещо, красиво, забавно и свежо лятото, нуждаещо се само от една добавка – плодовете. Нещо сладко, леко и полезно - различните богатства на природата ни доставят необходимите витамини, като едновременно с това ни доставят удоволствие и се грижат за красивия ни ведър вид през лятото, с който блестим в най-добрата си светлина.

Безспорно, няма плод, чието полезно действие да не ни връхлети, но има някои, които биха ни помогнали да се чувстваме максимално добре както душевно, така и физически. Те са с по-голямо съдържание на витамини, фибри, минерали, защитават от различни болести и се грижат за имунната ни система. Ето ги и тях:

На първо място поставяме ягодите. Те са богати на витамин С, антиоксидант, който защитава от пряката слънчева светлина. Не ви позволяват да паднете в клопката на настинки и инфекции. Освен като чудесен, пълен с витамини и полезни съставки плод, не трябва да забравяме, че ягодите притежават неустоим вкус. Биха могли да се комбинират и да станат част от невероятен десерт или коктейл, носят мирис на романтика, страст и са предпочитан афродизиак.



Малините, боровинките и къпините са от групата на малки плодчета с изключително важни здравословни свойства. Малините са богати на витамин B и C, съдържат мед и желязо. Защитават от болести на нервната система и от простуда, понижават температурата и ви зареждат с енергия през целия ден. Боровинките са пълни с минерали и витамини. Изключително важни са, защото предпазват от рак, Алцхаймер, сърдечни болести и възпаления. Освен това, подобряват и зрението – чудесен вкусен начин за защита от сериозни проблеми. Къпините са също толкова полезни. Те подсилват стените на кръвоносните съдове и са вкусни и енергични.



Любимите на мнозина праскови също се препоръчват, тъй като са богати на витамин С, укрепват имунитета и предпазват от болести, причинени от инфекции. Подобряват зрението, страшно полезни са за организма като цяло, забавят стареенето и съдържат желязо. Една хубава и полезна праскова се познава по мекотата – тя трябва да е узряла и да притежава характерната приятна сочност, която те кара да се пристрастиш към нея.

За къде сме без пъпеша. Освен с вкуса си, той очарова с високото си съдържание на витамина на красотата – А. Невероятно негово свойство е това, че едновременно засища и се препоръчва в доста диети. Много полезен е за справяне с хемороидите, подсилва кръвоносните съдове и храносмилателната система. Съдържа голямо количество фолиева киселина, която се отразява много добре на нервите. Препоръчва се за бременни.

Динята е може би най-разхлаждащия плод. Част от много коктейли, този плод носи свежест, енергия и позитивно настроение. Тя е много полезна за черния дроб и жлъчката. Препоръчва се за дибетици, прочиства и пази кожата от вредните лъчи на слънцето. Истинско лятно удоволствие, с което можеш без проблем да съчетаеш полезното с приятното.


Ако консумирате повече сини сливи през лятото, определено няма да сгрешите. Те са много богати на минерали и помагат при инфекции, причинени от разни бактерии, както и при сърдечни болести. Оказват добро действие върху зъбите, венците, лекуват зъбен камък. Вкусни и здравословни – какво по-хубаво?

Няма да пропуснем и крушите – богати на витамини, сладки, сочни, вкусни. Много подходящи за лятото плодове, които се грижат за мозъчната дейност.

Смокините също са изключително полезни за костите и кръвното. Богати са на калций, много добро лекарство срещу потене, кашлица, треска и ларингит. При тях отново съчетаваме полезното с приятното.

Да не си помислихте, че забравихме екзотичните плодове – киви, папая, манго – сладки изкушения с полезни свойства. Всички са много богати на витамини, фолиева киселина и други вещества, които предпазват от болести, помагат за възстановяване след операция и ни зареждат с енергията, която ни е нужда, за да сме бодри през целия ден.



Естествено, добре е да консумирате колкото се може повече плодове – които и да изберете, няма да сгрешите!