Почина бившата първа дама на Съединените щати Нанси Рейгън.

Вдовицата на президента Роналд Рейгън, който беше начело на САЩ от 1981 до 1989 година, си отиде на 94-годишна възраст.

За осемте години в Белия дом (между 1981 и 1989 г.) съпругата на президента Роналд Рейгън се превърна в една от най-влиятелните първи дами в американската история.

През 40-те и 50-те години на миналия век Нанси Дейвис, както е моминското й име, има актьорска кариера в Холивуд, която изоставя след като през 1952 г. се омъжва за Рейган – също актьор по онова време.

Освен съпруга, тя бе и политически партньор и съветник на Роналд Рейгън, което я превръща в една от най-силните първи дами на САЩ, но и в спорна фигура. Сред най-известните й начинания е проектът "Кажи не" по кампания срещу употребата на наркотици. След като съпругът й е диагностициран с болестта на Алцхаймер, тя подпомага активно медицинските изследвания в търсене на лечение, съобщава "Дневник".

"Гледам на първата дама като на начин да се предотврати изолацията на президента. Говоря с хората. Те ми казват неща. И ако нещо е на път да се превърне в проблем, аз няма да се притесня да се обадя на някой от персонала и да го попитам за него. Аз съм жена, която обича съпруга си и няма да се извинявам за грижите за неговото лично и политическо благополучие", заявява Нанси Рейгън през 1985 година.

След управлението на Рейгън, тя се посвещава на грижите си за него до смъртта му през 2004 г. в дома им в Лос Анджелис.