X

Почина бившата първа дама на САЩ Нанси Рейгън

от в 22:17 на 06.03.2016 в Свободно време | Интересно


Почина бившата първа дама на САЩ Нанси Рейгън

Почина бившата първа дама на САЩ Нанси Рейгън

Почина бившата първа дама на Съединените щати Нанси Рейгън.

Вдовицата на президента Роналд Рейгън, който беше начело на САЩ от 1981 до 1989 година, си отиде на 94-годишна възраст.

За осемте години в Белия дом (между 1981 и 1989 г.) съпругата на президента Роналд Рейгън се превърна в една от най-влиятелните първи дами в американската история.

През 40-те и 50-те години на миналия век Нанси Дейвис, както е моминското й име, има актьорска кариера в Холивуд, която изоставя след като през 1952 г. се омъжва за Рейган – също актьор по онова време.

Освен съпруга, тя бе и политически партньор и съветник на Роналд Рейгън, което я превръща в една от най-силните първи дами на САЩ, но и в спорна фигура. Сред най-известните й начинания е проектът "Кажи не" по кампания срещу употребата на наркотици. След като съпругът й е диагностициран с болестта на Алцхаймер, тя подпомага активно медицинските изследвания в търсене на лечение, съобщава "Дневник".

"Гледам на първата дама като на начин да се предотврати изолацията на президента. Говоря с хората. Те ми казват неща. И ако нещо е на път да се превърне в проблем, аз няма да се притесня да се обадя на някой от персонала и да го попитам за него. Аз съм жена, която обича съпруга си и няма да се извинявам за грижите за неговото лично и политическо благополучие", заявява Нанси Рейгън през 1985 година.

След управлението на Рейгън, тя се посвещава на грижите си за него до смъртта му през 2004 г. в дома им в Лос Анджелис.Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.