Светът на модата изгуби истински титан - на 91 години почина Юбер дьо Живанши, основателят на прочутата френска модна къща, съобщи Франс прес.

Семейството му съобщи тъжната новина за кончината в събота на човекът, който стана известен още с това как обличаше своята муза Одри Хепбърн във филми като "Закуска в "Тифани". Миналата година малката черна рокля бе обявена за една от най-известните рокли на всички времена и продадена за 1 милион долара на търг.

Юбер Джеймс Марсел Тафин дьо Живанши е роден на 21 февруари 1927 г. в Бове, Франция в семейство на аристократи. През 1944 г. Юбер се мести в Париж и се записва в училище по изкуства. Макар първоначално да обмисля кариера като адвокат, интересът му към модата надделява. Едва 17-годишен започва да работи за едни от най-известните френски дизайнери по това време – Жак Фат, Люсиен Лелонг, Робер Пиге и др.

През 1952 г. Живанши създава своя модна къща „La Maison Givenchy”. Дебютната му колекция Separates включва феерични дълги поли и елегантни блузи. В следващите си колекции той залага на елегантните вечерни рокли, женски шапки и стилни костюми, които превръщат марката в синоним на парижкия шик. Две години по-късно Живанши се превръща в първия дизайнер на луксозна модна линия за готови облекла.

През 1988 г. Живанши продава бизнеса си на Луис Вюйтън Моет Хенсеси, а през 1995 г. се оттегля и от модната сцена.