Най-възрастната жителка на планетата Сузана Мушат Джоунс е починала на 116 години в Ню Йорк.

Робърт Йънг от Геронтологичния изследователски център съобщава, че през последните 10 дни здравето на рекордьорката по дълголетие е било влошено.

Джоунс е починала в дом за възрастни хора в Бруклин, Ню Йорк, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова и БТА.

Сузана Мушат Джоунс, която е от афроамерикански произход, е родена през 1899 г. в земеделско градче близо до Монтгомъри, щата Алабама, и е едно от 11-те деца в семейството. Посещавала е училище за чернокожи момичета.

Близките на Джоунс приписват дълголетието й на любовта към семейството и всеотдайността й към околните.

След кончината на 117-годишната японка Мисао Окава, която почина през април миналата година, през юли същата година Сузана Мушат Джоунс официално беше провъзгласена от Книгата на рекордите на Гинес за най-възрастния жител на планетата.

След смъртта на Джоунс най-възрастната жителка на планетата неофициално е 116-годишната италианка Ема Морано, която е с няколко месеца по-млада от досегашната рекордьорка.

Абсолютният рекорд по дълголетие се държи от французойката Жан Калман, която почина през 1997 г. на 122 години и 164 дни, припомня Ройтерс.

В началото на годината в Япония на 112-годишна възраст почина Ясутаро Коиде, най-възрастният мъж на планетата.