Свикнали сме да съхраняваме всичко в хладилника: зеленчуци, плодове, сладкиши. Но често това не само не запазва свежестта на продукта, но и има вредно въздействие върху него.

За да предпазите храна си от преждевременно разваляне, сме ви подготвили списък как да я съхранявате правилно:

Най-добре е хлябът да се съхранява в плътно затворена кутия с малко сол. Ако оставите хляба в плика, с който е бил опакован, той ще остане мек, но след няколко дни може да плесеняса.

Шоколадът се съхранява лесно - на тъмно и хладно място. Но този продукт е по-добре да не се оставя в хладилника. От температурната разлика по повърхността на плочките се образува конденз, който при втвърдяване става бял. Той не влияе на вкуса, но шоколадът вече не изглежда толкова вкусен.

Смята се, че медът е един от продуктите с неограничен срок на годност. Просто трябва да го съхранявате правилно. За целта е най-добре медът да се постави на тъмно, хладно място, но не и в хладилник, тъй като там ще се кристализира и ще изгуби част от полезните си свойства.

Зехтинът се съхранява на стайна температура, далеч от слънчева светлина. Отново избягвайте хладилника, тъй като заради ниските температури ще се образуват бели люспи.

За да запазите лука и чесъна свежи за по-дълго е по-добре да ги оставите на хладно и сухо място, например в малка кутия в шкаф. Лукът може и да се сплете на плитка.

Портокалите и други цитрусови плодове могат да се съхраняват на кухненската маса, без да се притеснявате, че ще се развалят. Избягвайте хладилника - ниските температури  ще отнемат от вкуса и витамините от плодовете.

Узрелите плодове на авокадото могат да се съхраняват в хладилник, тъй ниските температури ще ги предпазят от преждевременно разваляне. Неузрелият плод пък ще остане зелен в хладилника, затова го оставете на стайна температура.

Можете да съхранявате краставиците в хладилника, но само за няколко дни. Поради ниската температура ще започнат да гният. За да запазите зеленчука свеж по-дълго, по-добре е да го съхранявате на стайна температура.

Не прибирайте доматите в хладилника, ще загубят естествения си аромат и ще станат безвкусни.

Високата влажност и високите температури в пакета с брашно могат да помогнат за развиване на плесен, а самият продукт ще стане неизползваем. Можете да го съхранявате в плътно затворен буркан, поставен в хладилник или на хладно място. 

Свикнали сме да съхраняваме ядките при стайна температура, но това не е най-разумното решение. Някои от тях (например орехите и бадемите) ще се развалят за 10-тина дни, ако седят извън хладилник.