Когато анти-стрес топката ви не е наоколо и нямате много свободно време, има и други начини, които да ви помогнат да останете спокойни в трудна ситуация. Вярвате или не, смученето на палеца може да бъде ефективен начин за справяне със стреса и дори можете да пиете портокалов сок, за да понижите нивата му.

Ще ви представим някои от най-странните, но най-лесните начини да се справите със стреса.

1. Използвайте пръстите си като бутон за рестарт

Поставянето на палец в устата и духането му може да помогне. Като блокирате преминаването на въздух с палеца и след това издишате, ще активирате вагусния си нерв. Това от своя страна ще намали сърдечната честота и кръвното налягане и ще ви накара да се чувствате по-спокойни. Ако е твърде неудобно да правите това публично, винаги можете да опитате да оказвате натиск върху точката между второто и третото кокалче. Това може да проработи като бутон за рестартиране, за да се почувствате по-малко стресирани.

2. Дъвчете дъвка

Дъвката може да намали стреса както по време на работа, така и извън нея, показва проучване. Резултатите от изследването освен това показват, че тя също може да намали умората, тревожността и депресията и да доведе до по-положително настроение.

3. Поглед към безкрайни модели

Известни като фрактали, в природата около нас могат да се намерят безкрайни модели. Те могат да се видят в геометрични фигури като черупки, шарки на замръзналия ви прозорец, паяжини и венчелистчета от цветя. Много изследвания показват, че разглеждането им може да намали нивата на стрес с до 60%.

4. Дръжте растение при себе си

Не само растението може да бъде декоративен предмет на работното ви бюро, но може да работи и като освобождаващо стреса. Наличието на растения в офис пространство моментално понижава кръвното налягане и дори повишава производителността, сочи проучване.

5. Фалшив смях

Ендорфините са химикали, които ви помагат да освободите стреса и когато се смеете, освобождавате тези химикали. Дори ако имитирате смях, това ще създаде ефект отвътре, който задейства отделянето на ендорфини. Когато ви стане зле, повишеният кислород преминава през органите ви и увеличава притока на кръв. Самото мислене за смях може да понижи нивото на стрес.

6. Изплачете го

Живеем в култура, в която възрастните, които плачат, могат да се разглеждат като слаби. Но всъщност добрият емоционален плач е точно това, което ви трябва, за да намалите стреса си. Стресът „стяга мускулите и повишава напрежението, така че когато плачете, освобождавате част от напрежение.

7. Заемете някаква поза

Когато се нуждаете от бързо освобождаване от стреса, не е нужно да правите пълен йога клас. Не ви трябва дори постелка, просто оставете всичко за секунда и направете някаква поза. Ще се почувствате малко по-спокойни и готови да продължите със задачите си.

8. Кажете мантра

Мантрите са форма на медитация, която е свързана с намаляване на хроничния стрес, както и намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане. Не е необходимо да отнема много време и не се нуждаете от инструменти. Всичко, което трябва да направите, е да затворите очи и да повтаряте успокояващите думи, докато не се почувствате по-добре.

9. Спуснете главата под сърцето си

Можете просто да се огънете и да докоснете краката си, докато стоите или „стъпите“ на 4 крака. С главата под сърцето кръвта се влива в главата, а не в краката. Това ще доведе до успокояване на ума ви и следователно намаляване на стреса.

10. Пийте повече портокалов сок

Портокалите са известни с това, че са богати на витамин С и това може да помогне на хората да управляват стреса си по-ефективно. Витамин С прави това отчасти, като понижава нивата на хормоните на стреса като кортизола. Така че, ако пиенето на портокалов сок вече е част от сутрешната ви рутина, започвате чудесно.

11. Надуйте балон

Когато сте стресирани, сте склонни да правите кратки, повърхностни вдишвания. Но ви трябва кислород, който да ви помогне да се отпуснете. Като надуете балон, ще използвате диафрагмата си, за да дишате по-бавно и дълбоко. Сърдечната ви честота също ще намалее и мускулите ви ще се отпуснат.

12. Измийте съдовете

Когато се съсредоточите върху миризмата на сапуна, топлината на водата, усещането за чиниите, проучване показва, че можете да намали нервността си с 27%. Така че, ако се чувствате стресирани, е време да оставите съдомиялната машина и да измиете съдовете сами.

13. Масажирайте ушите си

Подобно на пръстите ви, ушите ви са като бутони за „нулиране“, които могат да ви успокоят, когато сте в стресова ситуация. Проучване доказва, че терапията, извършена на ушите, може да намали нивата на тревожност.

14. Общувайте с домашния си любимец

Пухкавите ви приятели може да помогнат за освобождаването на мозъчни химикали в тялото ви, които ви карат да се чувствате добре и вредните хормони на стреса ще бъдат намалени. Домашният ви любимец може да ви помогне да понижите кръвното си налягане, да ви накара да се почувствате по-малко тревожни и дори да повиши имунитета си.

15. Прегърнете се

Физическото докосване освобождава окситоцин, който е хормон свързан с любовта и образуването на връзки. Дори да се прегърнете, всъщност можете да освободите окситоцин и да ви помогне да успокоите, когато нещата са стресиращи. Осигурява усещане за сигурност и успокоява неприятните емоции.

Кой от тези нетрадиционни начини за справяне със стреса сте опитвали? Проработиха ли? Бихте ли опитали всички тези предложения, ако сте стресирани?