Еднофазният сън е най-разпространен сред хората, но има няколко начина да адаптираме времето за сън към натоварената седмица. Съществуват различни алтернативи на рутини за сън, които биха ни дали повече свободно време.

Ние винаги сме жадни за нови и интересни знания, а тази информация е и много полезна. Ето защо решихме да споделим с вас различни цикли за сън, които ще преобразят живота ви.

1. Двуфазен цикъл

Той е най-лесен за адаптиране. Ще имате около 6-6.5 часа сън, разделен на 2 периода. Единият е да спим 6 часа през нощта и да дремнем за 20 минути през деня. Другият е да спим само 5 и да имаме по-дълга дрямка.

Има много плюсове. Нормално е да се чувстваме уморени през деня и тук идеално пасва дрямката. Тя подобрява паметта, освобождава стреса и е полезна за сърцето.

За съжаление, следобедният сън може и да индикира проблеми със него. Преди да промениш рутината си, консултирай се с лекар.

2. Цикълът „Убърмен“

Това е много екстремна алтернатива. Състои се от 6 20-минутни дрямки и 3 часа и 40 минути будно време между тях. Трудна е за адаптиране. Минусите са, че не е подходяща за работа на пълно работно време, както и за социалните контакти.

Предимствата са, че имаме повече свободно време, а минимумът за сън на ден е 2 часа.

3. Цикълът „Димаксион“

Той прилича на предишния цикъл. Тук имаме 2 часа сън, разпределен между 4 30-минутни дрямки, както и 5 часа и 30 минути будни периди между тях. Това ни позволява да имаме гъвкав график.

4. Цикълът „Всеки човек“

Той има 5 версии. 

Първата прилича на Двуфазния цикъл с 6 часа сън и 20 минути дрямка.

Вторият ни дава 4.5 часа сън през нощта и 2 20-минутни дрямки. Той е подходящ за хора с почасова работа и учащи.

Третата опция е 3 часа сън и 3 дрямки по 20 минути. Получаваме 4 часа сън, което е и минимума.

Последните две версии са по-екстремни: 

  • 1.5 часа дрямка и 4 по-малки по 20 минути. Това прави 2 и 50 минути сън.
  • 1.5 часа дълга дрямка и 5 по 20 минути. Тук имаме 3 часа и 10 минути сън на ден.

Макар и някои алтернативи да са трудни, а други лесни, всички могат да окажат негативно влияние върху здравето. Смяната на рутината ни може да доведе до хормонален дисбаланс и смяна на настроенията. Тя може да промени апетита ни и да се пристрастим към кофеина.

Бонус: Как да заспим по-бързо?

Пробвайте с музика за релаксация. Започнете да стягате определени мускули, а след това ги отпускайте. Първо трябва да са тези на челото. Стегнете за 5-15 секунди и отпуснете за 10-30. 

Повторете с различни групи, като раздвижите челюстта, вдигате  ръце към главата, свивате дланите в юмруци, раздвижвате краката и ходилата.