Сънят е важна част от живота ни. Той ни дава енергия за следващия ден и ни отпуска, ако сме натоварени от предния. Всеки от нас иска да има пълноценен сън, но как да го постигнем?

Предлагаме ви 10 правила за хубав сън.

Сънят след топъл душ е лоша идея

Смята се, че е най-добре да се изкъпем 1-2 часа преди да си легнем, тъй като горещата вода повишава телесната ни температура и затруднява заспиването.

Не е добре през деня да се прекарва много време в леглото 

Специалистите препоръчват да използваме леглото само за сън. Гледането на телевизия, четенето, работата или ученето трябва да са в специално обособена за това зона. Причината е проста: леглото подсъзнателно се свързва със съня. Веднага щом легнем, мозъкът престава да бъде активен и се подготвя за презареждане. Ако прекарваме твърде много време в леглото, тогава тази връзка вече няма да съществува и заспиването ще стане много по-трудно.

Дневната светлина трябва да влиза свободно на работното ни място, иначе биологичния ни часовник страда

Трябва да има много светлина в работната стая. Така организмът ни няма да се обърква и ще може да си почива нощно време.

Ако не се храним след 18:00 часа, трябва да променим навиците си

И пълният, и празният стомах са еднакво вредни за качеството на вашия сън. Леката закуска вечер дори ще ни помогне да спим по-добре. Ако обаче сме твърде загрижени за теглото си, можем да изпием поне чаша топло мляко - то съдържа триптофан, който действа успокояващо.

По-ниските температури ни осигуряват качествен сън

Заспиването в добре затоплена стая е много по-трудно, отколкото в хладна. Звучи странно, но идеалната температура за сън е между 15 и 19 ° C.

Има лесен начин да проверим дали в стаята ви е достатъчно хладно: ако имаме желание да се покрием с одеяло, значи всичко е наред.

Спрейовете при хрема пречат на съня

Заспиването с хрема е изключително трудно. Най-простият вариант е спрей за нос, който работи почти моментално. Въпреки това, трябва да се използва внимателно: до средата на нощта носът ни отново ще бъде запушен, а сутринта ще имаме главоболие.

Спането по корем гарантира некачествен сън

Сънят по корем се счита за най-лошата от всички пози - притискаме стомаха си и напрягаме мускулите на гърба и врата. Най-добре е да спим по гръб. 

При безсъние е по-добре двойката да спи в различни стаи

Ако работим на смени или някой от двамата хърка е по-добре да спим в отделни стаи, за да можем да отпочинем и да се наспим за следващия ден.

Домашните любимци развалят качеството на съня

За съжаление, те имат коренно различни биологични ритми и будуват, когато ние спим. Най-добрият вариант е да спим в различни стаи или поне не в едно легло.

Мобилните телефони не трябва да са близо до нас

Вълните от телефоните ни пречат на съня. А и когато са около нас, можем да видим колко е часът и да се притесним, че ни остава малко време за сън.