80% от хората страдат от болки в гърба. За щастие, много пъти позата, на която спим може да ни помогне да облекчим болката. Просто трябва да изберем правилната за нашата болка.

1. Болки във врата и раменете

Как ще ви помогне?

Спането по гръб равномерно разпределя тежестта на тялото. По този начин натоварвате врата и раменете по-малко, отколкото, ако спите на една страна. Важно е да поставите една възглавница под главата и една под коленете или бедрата, за да запазите естествената извивка на гърба.

2. Болка по протежение на гръбнака

Как ще ви помогне?

Тази поза е идеална за хората, които спят по корем и не могат да заспят по друг начин. Поставете тънка възглавница под корема и в горната част на таза. Възглавницата ще намали напрежението в гърба. Ако позата не дава резултат, махнете възглавницата, която е под главата ви.

3. Болка в кръста

Как ще ви помогне?

Когато спите на една страна, гръбнакът ви се изкривява в неестествена позиция, което натоварва кръста. Най-добре е да свиете леко колене и да поставите тънка възглавница между краката. По този начин намалявате напрежението в кръста и гръбнакът запазва естествената си извивка.

4. Силна болка в кръста

Как ще ви помогне?

Ако болката е сериозна, можете да пробвате и тази поза, която също ще намалите напрежението върху кръста. Поставете възглавници под главата, гърба, бедрата и ходилата.

5. Дископатия

Как ще ви помогне?

Междупрешленните дискове се разполагат между всеки два прешлена на гръбначния стълб и при изменения на дисковете или притискане на нервите в тях може да се получи болка в гърба и врата. Пробвайте тази поза, за да спрете притискането на нервите. Извиването на торса по този начин намалява напрежението върху гръбнака и нервите, което намалява болката.

Промяната на позата, в която спите, е трудно – съставете си план!

Сигурно си мислите, че ще ви бъде трудно да промените позата, в която спите от години, но това е така само за първите няколко нощи. Просто бъдете търпеливи. Ако не сте сигурни коя поза ще ви помогне, изпробвайте 2-3 от списъка за няколко нощи и вижте как се чувствате на сутринта.