Оказва се, че ежедневният прием на доматен сок се отразява изключително добре на организма. Той помага на сърцето, нервната система, подмладява кожата и ни предпазва от появата на рак. Обхватът на полезните свойства на напитката е толкова широк, че е почти незаменим.

За да ви убедим в полезните свойства на доматения сок, сме подготвили 8 примера за неговото действие:

Намалява риска от рак

Доматите са оцветени в червено поради факта, че съдържат пигмента ликопен, който е един от най-мощните антиоксиданти. Именно те предотвратяват развитието на рак.

Бори се със сърдечните заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртта в световен мащаб. Специалисти от Япония проведоха проучване върху 481 местни жители. През годината те пили доматен сок в неограничени количества. По-голямата част от участниците в експеримента намаляват значително нивото на холестерола в кръвта и понижават кръвното налягане. Причината е калия в доматите, който е полезен за сърдечно-съдовата система и за сърцето.

Има благоприятен ефект върху нервната система

В сравнение с други зеленчуци, доматите съдържат много серотонин. Той помага за доброто настроение, облекчава нервното напрежение, намалява депресията и стреса.

Помага на тялото да се пречисти

Чревното прочистване е важно за възстановяване на тялото. Доматите съдържат съединения на хлор и сяра, които влияят върху функционирането на черния дроб и бъбреците и създават благоприятна среда за възпроизвеждане на полезни бактерии.

Укрепва имунната система

Една чаша доматен сок съдържа 74% от дневната доза витамин С, който укрепва естествената защитна бариера на организма. Полезно е да се пие през зимата, когато на тялото му липсват витамини и е предразположено към настинки.

Помага при отслабване

Диуретичните свойства на доматите и способността им да стимулират метаболизма ни позволява да отслабнем. 

Прочиства белите дробове

Антиоксидантните свойства на доматения сок предотвратяват развитието на емфизем, което може да бъде много полезно за пушачите. Хората, които пушат цигари се нуждаят от повече витамин С и тъй като напитката е особено богата именно на този витамин, тя помага на белите дробове.

Подобрява състоянието на кожата

Редовната консумация на прясно изцеден доматен сок е полезна и за кожата: почиства, подмладява и намалява бръчките, благодарение на богатия витаминно-минерален състав на напитката.