Въпреки че фурмите не се считат за суперхрана, те са заредени с толкова много полезни вещества, че спокойно можем да ги определим като такива. А най-хубавото е, че са много сладки и вкусни.

Но какво ще се случи, ако ядете по 3 фурми всеки ден в продължение на седмица? Дали тялото ви ще е благодарно? Оказва се, че отговорът е категоричен – да!

Ето защо:

1. Костите ви ще станат по-здрави.

Според Джули Гардън-Робинсън, доктор по физика и професор в Университета на Северна Дакота, фурмите съдържат химическия елемент бор, който подпомага здравето на костите. Друго проучване показва, че веществата, като фосфор, калий, калций и магнезий, които се откриват в сушените плодове, укрепват костите и се борят със заболявания като остеопорозата.

2. Храносмилането ви също ще се подобри.

Фурмите са с високо съдържание на фибри, а храносмилателната ни система се нуждае от фибри за правилно си функциониране. Едно британско проучване показва, че хората, които консумират фурми редовно, имат по-малко стомашни проблеми и по-добро храносмилане от онези, които не ги консумират.

3. Помагат да преборите стреса и депресията.

Фурмите съдържат витамин В6, който помага на тялото да произвежда серотонин и норепинефрин, които подобряват здравето на мозъка. Серотонинът регулира настроението ви, докато норепинефринът се бори със стреса. Освен това проучванията показват, че ниските нива на В6 са свързани с депресия.

Ако приемате достатъчно количество витамин В6, ще се чувствате по-добре и физически, и психически.

4. Ще ви заредят с моментална енергия.

Фурмите са богати на фибри, калий, магнезий, витамини и антиоксиданти, което ги прави перфектна част от закуската ви. Те ви осигуряват дълготрайна енергия, благодарение на захарите като фруктоза и глюкоза.

Освен това тези плодове ви помага да се възстановите по-бързо след уморителни дейности, като фитнес тренировки или спортуване на открито.

5. Могат да предотвратят сърдечни заболявания.

Едно проучване показва, че фурмите намаляват нивата на триглицеридите и намаляват оксидативния стрес, като и двата са рискови фактори за сърдечни заболявания и атерогенеза.

Освен това те са богат източник на калий, който понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт и други сърдечни болести.

6. Намаляват риска от рак на дебелото черво.

Фурмите защитават храносмилателната ни система от вредни бактерии, като по този начин намаляват риска от разпространението им до дебелото черво. Проучванията сочат, че хората, които консумират фурми редовно, подобряват чревната си флора, което ги предпазва от развитието на ракови клетки в дебелото черво.

7. Облекчават симптомите на сезонни алергии.

Сезонният алергичен ринит засяга над 30 милиона души само в САЩ, но за щастие фурмите имат положителен ефект върху това неприятно състояние.

8. Спомагат за отслабването ви.

Фурмите могат да ви помогнат и да отслабнете. Както вече няколко пъти споменахме, в тях има фибри, които засищат.

Освен това фурмите съдържат антиоксиданти, като например антоцианини, феноли и каротеноиди. Те освобождават тялото ни от токсини, подобряват храносмилането и ускоряват метаболизма, което води до загуба на тегло.

Всичко това показва, че трябва да включите фурмите в менюто ви!