Един от най-популярните продукти сред феновете на здравословния начин на живот и стройно тяло е кокосовата вода. Затова искаме да споделим с вас кои са нейните силни и слаби страни.

Здравословният начин на живот днес е по-популярен от всякога. На мода е стегнатото тяло и за правилното хранене се създават специфични навици и тенденции. Кокосовата вода вече няколко години е истински хит. Така че, ние решихме да изясним каква е ползата от нея и не грешат ли онези от нас, които я правят част от редовното си меню.

Предимства на кокосовата вода

Кокосовата вода - естествен изотоник 

Може да се нарече спортна напитка, която помага на организма да се възстанови след продължително натоварване, така че е идеален за употреба, когато спортувате. Тя ще утоли жаждата и ще подмлади организма. Нещо повече, тази напитка е призната за лидер в скоростта за хидратиране на тялото.

Кокосовата вода - детокс напитка

Тя пречиства организма от шлаки, тежки метали и токсини. Водата от кокос има високо съдържание на калий: 330 гр от напитката съдържа 620 мг от този микроелемент. Тази вода подобрява обмяната на веществата, нормализира кръвното налягане и има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Кокосовата вода срещу стареене на кожата

Много от фенове ѝ твърдят, че кокосовата вода предпазва от преждевременно стареене кожата и подобрява състоянието й. Благодарение на съдържащите се в нея цитокинини, група растителните хормони, които регулират клетъчния растеж, развитие и стареене, кожата става по-еластична и сияйна.

Кокосовата вода - безусловно диетичен продукт

Първо, нейният състав не включва глутен и мазнини, което би било интересно да се знае от фенове на строгите диети. Второ - калориите в кокосовата вода са само 18 ккал на 100 грама, което, разбира се, е повече отколкото в обикновената вода, но много по-малко, отколкото всеки друг изотоник.

Кокосовата вода ускорява метаболизма

Което е безценно качество за хора, които искат да нормализират теглото си.

Кокосовата вода намалява апетита

Всичко е във вкуса и аромата, който възпира желанието да се яде повече от една торта. Така че тази напитка е идеална за намаляване на теглото.

Лекарите оценят кокосовата вода за нейната способност да стабилизира кръвната захар и работата на щитовидната жлеза

Също така, редовната употреба на кокосова вода намалява риска от припадъци, бъбречни и психични заболявания.

В състава на кокосовата вода може да се намери лауринова киселина, която помага в борбата със стомашно-чревни инфекции и нормализира работата на стомаха. Между другото, същата киселина се съдържа и в майчиното мляко, затова много хора вярват, че кокосова вода е подходяща за изкуствено хранене на бебетата.

Вредата от кокосовата вода

Ние искрено се опитваме да намерим някакви факти за вредата от кокосовата вода. Но в момента не са открити никакви значими противопоказания за нейната употреба. Така че, може уверено да се каже: това е един от най-полезните растителни продукти.

Единственото нещо, което трябва да се запомни: кокосова вода, като всеки друг продукт може да причини индивидуална непоносимост и алергична реакция. Това се случва много рядко, но го имайте предвид, вероятността за такава реакция е възможна. И, разбира се, специфичният вкус на кокосовата вода може да не се хареса на всеки.