Всеки ден се появява информация за нови и нови ползи от кокосовото масло, което можем да приложим както пред огледалото, така и в кухнята. А знаете ли, че можете да го използвате и за здравословно печене на вкусни тестени и сладки изделия?

Ето няколко кратки причини то да е страхотен заместител на традиционните съставки, които използвате за тази цел като олио и краве масло:

  • Веганско е.
  • Много по-полезно е за сърцето от маслото.
  • Вкусът му е наистина страхотен.

Готови ли сте да печете с него? Прочетете надолу отговорите на най-важните въпроси за употребата на кокосово масло при печене.

Мога ли наистина да заменя обикновеното масло с кокосово?

Разбира се! Тъй като кокосовото масло е твърдо на стайна температура (разтапя се на 23 градуса), то е най-близкия заместител за кравето масло в рецептите.

Ако следвам рецепта, трябва ли да използвам толкова кокосово масло, колкото е посочено за обикновено масло или олио?

Да. Ако заменяте маслото с кокосово масло, използвайте същото количество в твърда форма на стайна температура. Ако в рецептата, която следвате, се използва олио, разтопете кокосовото масло и прибавете същото количество, което е описано. Внимавайте: разтапя се наистина бързо.

Кои печива се получават най-добре с кокосово масло и защо?

Кокосовото масло работи отлично за торти, бисквити, браунита, пайове и глазура - особено за тези с тропически, шоколадов или свеж цитрусов вкус. Можете да разбиете кокосовото масло със захар, когато започвате да правите тортата и да го прибавите и към глазурата й. Кокосовото масло им прибавя повече блясък и по-плътна текстура от истинския шоколад.

А как кокосовото масло влияе на вкуса?

Нерафинираното кокосово масло има силно изразен кокосов вкус, който може да се усети и при печивата. Макар и това на някои да им се стори приятно, това вероятно не е вкусът, който търсите, затова използвайте рафинирано масло.

Кокосовото масло здравословно ли е?

Макар и кокосовото масло да е наситена мазнина, ние мислим за него като за “добра мазнина”. Защо? За разлика от наситените мазнини в животинските продукти (мастни киселини с дълга верига), растителните наситени мазнини (мастни киселини със средна верига) по-лесно се изгарят като енергия, отколкото да се съхранят като мазнини. Освен това в него не се съдържат плашещите трансмазнини, които се намират в маргарина и е богато на лауринова киселина, която се бори с вирусите и стимулира имунитета.

Може ли да намажа тигана с кокосово масло вместо с олио или незалепващ спрей?

Да! Намажете го с четка за сладкиши и гответе без притеснения.