Въпреки че може да се чувстваш сякаш не можеш да си позволиш да си починеш, въпреки че върху теб се оказва много натиск, въпреки че искаш да прекараш времето си в продуктивни скокове към мечтите си, не можеш да продължиш да се движиш, докато не се сринеш.

Позволено ти е да забавиш скоростта. Позволено е да си правиш почивка понякога. Позволено ти е да дишаш.

Това, че си се отпуснала за първи път от дълго време, не означава, че си мързелива. Това не означава, че се отпускаш и не заслужаваш да постигнеш успех. Това означава, че си самоосъзната и себелюбива.

Няма значение колко отчаяно искаш да достигнеш мечтите си. Понякога отговорът е да не се принуждаваш да вървиш и вървиш. Понякога днес трябва да си починеш, ако искаш да си утре да си в играта.

Въпреки че ти се струва, че имаш милион различни неща, които трябва да свършиш и милион души, които би могла да разочароваш, не се бори чрез умственото или физическото си изтощение. Не се напъвай да преминеш своите граници.

Първо трябва да се погрижиш за себе си. Здравият ти разум идва преди работата ти.

Ако си била без почивка твърде дълго, ако в крайна сметка достигнеш точка, в която се счупиш, защото вече не можеш да спазваш такъв натоварен график, тогава ще претърпиш неуспех и ще имаш още по-дълъг възстановителен период, отколкото би си дала, ако си дадеш почивка днес.

Вместо да чакаш до последната възможна секунда, за да се погрижиш за себе си, планирай време за себе си всяка седмица. Увери се, че имаш поне няколко часа или дори цял ден, за да се отпуснеш от стреса, под който си била.

Постигнала си много повече, отколкото осъзнаваш, така че спри да си казваш, че не си достатъчно добра. Спри да се държиш така, сякаш не си си спечелила почивка. Защото не е така.

Изключи известията по имейла. Дай си разрешение да се насладиш на останалата част от деня. Не всичко трябва да се направи точно тази секунда. Светът няма да свърши, ако „изгубиш“ един ден.

Само че точно това е. Не бива да мислиш, че да се поглезиш е загуба. Не бива да мислиш за самолечението като загуба. Трябва да мислиш за това като за необходимост.

Да, постигането на успех изисква усилия. Да, трябва да свършиш много работа, ако искаш да направиш нещо от себе си. Не, не можеш да станеш мързелива - но правенето на почивка от време на време не те прави такава. Позволено ти е да спиш допълнително. Разрешено е да гледаш сериал. Позволено ти е да се забавляваш - или да не правиш абсолютно нищо. Не бива да се чувстваш виновна за такива дни.

Може да се интересуваш от работата си повече от всичко, но приоритетите ти трябва да се изместят, ако искаш да живееш мечтания си живот. Трябва да започнеш да се грижиш за себе си повече от всичко останало. Останалото може да отнеме секунда.