Това е традиционната питка, която правим по празниците. Нея я месим на Коледа, а за Бъдни вечер правим содена питка. Разбира се всички от семейството предпочитат тази

Необходими продукти

500 мл мляко

3 бр. яйца

1 с.л. сол

1 с.л. захар (до 3 лъжици максимум)

1/2 кубче мая

брашно от София Мел около 1,200 кг. 

Начин на приготвяне

Маята се размива с топлото мляко, като прибавяме захарта, солта, двете яйца + един белтък (жълтъкът се оставя за намазване на питката). Добавяме и брашно до получаване на рядка каша. Всичко това поставяме в тенджера, похлупва се и се поставя на топло да втаса. Аз лично затоплям фурната и оставям сместа вътре. Когато увеличи обема си се поставя в приготвеното кладенче от брашното. Започва омесването като брашното малко по малко се придърпва към тестото. Трябва да се чувства тестото меко, нежно и пухкаво, а не твърдо. Разделя се на три части. Разточва се първата част, намазва се с краве масло. После се разточва втората топка и се слага върху първата . След това идва ред на третата топка. Разточва се и се слага върху другите. Навиват се на руло и се нарязват на парчета като трапец и се подреждат в намазнена тава под форма, която искаме. Оставя се да втаса и се покрива с кърпа, за да не изсъхне . Втасалата питка се маже с разбъркания жълтък с малко олио или зехтин. Пече се около 20-30 минути на 200 градуса. Изважда се и се напръсква с вода. Покрива се и се оставя "да си обиколи нивата". Приятен апетит! 

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук