Сигурни сме, че си се чудела кои яйца са по-здравословни, тези с по-блед жълтък или тези с по-оранжев? 

Оказва се, че цветът на жълтъка се дължи на картеноидите, които той съдържа. Картеноидите са вид антиоксиданки, които спомагат за синтеза на витамин А, който подпомага състоянието на костите ни. Така че колкото по-наситен е цвета на жълтъка, толкова по-полезен е той. 

Цветът на жълтъка зависи и от начина, по който е отглеждана и хранена кокошката, снесла яйцето. Ако е хапвала еднообразна храна, тоест предимно зърно, то жълтъкът ще бъде по-блед на цвят. Ако на кокошката е давана разнообразна храна, която включва и царевица, различни растения и насекоми, жълтъкът започва да оранжавее. Някои от по-големите ферми в Америка имат специална цветна скала, по която определят качеството на яйцата, които предлагат на пазара. 

Най-добре е да консумираш яйца със яркооранжев цвят, защото те съдържат оптимално количество полезни вещества. Понякога по-светлите жълтъци могат да се дължат и на сезона през годината, в който са снесени яйцата. През зимата те често стават по-бледи, защото кокошките получават по-малко количество храна.