На специален брифинг заместник-председателят на Комисията по транспорта в Столичния общински съвет Зафир Зарков и председателят на Съвета Георги Георгиев обявиха, че с началото на 2022-ра година предстои въвеждане на нова тарифна политика при таксуването на пътуванията на територията на столицата.

Промените ще дадат началото на въвеждане на т.нар. „времеви билет“ за таксуване, спрямо пропътуваното време, като той ще бъде в два варианта: с един билет да се сменят превозни средства от един и същи вид транспорт, в рамките на 30 минути като цената да се запази 1,60 лв. или едночасов билет на цена от 2,20 лв. при смяна на повече от два вида транспорт в този часови диапазон.

Промени се обсъждат и за бъдещето на билетите за пакетни пътувания с отстъпка, като има възможност за въвеждането на талони с 20 билета. Ще има такива талони и с новите „времеви билети“. Така, пакет от 20 билета по 30 минути ще струва 30 лв., а пакет с 20 билета, но за 60-минутни пътувания ще струва 60 лв. Обсъжда се и промяна при валидността на ползване на дневната карта, която от 4 лв. в момента, да се вдигне на 6 лв., но да важи за период 24 часа след закупуването й. 

По думите на Зафир Зарков корекцията е нужна след като 10 години цените не са променяни. Председателят на СОС Георги Георгиев допълни, че според прогнозите готвените промени в тарифите ще влязат в сила във втората половина на януари 2022 г.

А вие съгласни ли сте с новите цени, софиянци?