Интервю с д-р Виолета Колева, педиатър, специализант - Детска Пулмология, МБАЛ „Здравето“ 

Д-р Колева, с какви оплаквания се обръщат пациентите за помощ към вас в настоящия период?

Намираме се в пика на вирусните инфекции. Тази есен и зима се наблюдава висока заболеваемост не само в България, но и по света - грип, Ковид-19, респираторен синцитиален вирус, варицела... Причината е нетренираният имунитет по време на пандемията, изолацията, носенето на маски, дезинфекцията.

Типично за зимата в момента преобладават респираторните оплаквания, като най-честите симптоми са висока температура, водниста хрема, възпалено гърло, отпадналост, мускулни болки, главоболие, кашлица. Знаем, че при грипа е характерно острото внезапно начало и високата температура, която обаче не бива да ни плаши. Високите градуси са най-естественият защитен механизъм на тялото срещу бактерии, вируси, гъбички. Нещо повече - фебрилитетът е индикация, че имунната система работи ефективно! Поради тази причина не се препоръчва прибързано да се приемат температуропонижаващи лекарства, ако градусите са под 38 С. Ако бързо свалим температурата до 36-37 С, създаваме благоприятни условия за болестотворните организми.

Опасни ли са грипните вируси след изолацията през последните години? До какви усложнения могат да доведат?

По-тежко боледуват кърмачета и деца, родени в този период поради факта, че не са имали контакт с разнообразни патогенни причинители. Поради по-крехкия си организъм децата са по-склонни към усложнения, както и пациентите с хронични заболявания (сърдечно-съдови, бъбречни, диабет и др.), възрастните хора. В хода на боледуването може да настъпят усложнения като бронхити, пневмонии. Освен това дори най-леката вирусна инфекция може да утежни едно хронично заболяване и да протече по-затегнато. Подобно на Ковид-19, вирусът на грипа също може да увреди кръвоносните съдове, миокарда на сърцето.

Как можем да си помогнем при първи симптоми на разболяване?

При първи симптоми можем да действаме със симптоматични и общоукрепващи средства, да облекчим оплакванията. Голяма част от инфекциите при децата са вирусни. Приложение на антибиотик не е необходимо, освен ако няма наслагване на бактериална инфекция.

Начинът да подпомогнем организма е повишеният прием на течности – вода, билков чай, подсладен с мед, по-леки въглехидратни храни. При необходимост и антипиретици при температура над 38-38,5 С.

Друг метод в помощ на борбата с респираторните инфекции, особено в ранните фази, е приложението на Инфлуцид, който има широко противовирусно действие, облекчава всички основни симптоми на грип и съкращава периода на боледуване. Инфлуцид е с изцяло природен състав, повлиява благоприятно и високата температура, елиминира възпалението на дихателната лигавица и повишава имунната защита. Друг голям позитив от приема му е, че предпазва от усложнения.

Освен лечебен, Инфлуцид има и профилактичен ефект – подходящ е и за най-малките деца – над 1 год. Наблюденията ми са, че има много добра поносимост във всяка възраст, без нежелани странични ефекти. Препоръчвам на пациентите всяка година да започнат профилактика с Инфлуцид срещу грип и настинки в периода септември-октомври, като могат да подновят профилактичния прием (3 пъти по 1 табл. дневно) и в периоди на повишена заболеваемост.

Друг проблем, който съпътства острите респираторни инфекции, е хремата. Тя сама по себе си не е болестно състояние, представлява възпаление на носната лигавица и кухина. При риносинуитите се наблюдава повишена секреция, която може да се стича и към гърлото, в резултат на което инфекцията да се разпространи. Това състояние обикновено трае около 10-14 дни. Продължителната употреба на деконгестанти обаче (това са спрейове и капки за хрема, които имат съдосвиващ ефект), не е препоръчителна. Затова при респираторни инфекции с дразнеща упорита хрема е по-добре да се използват новото поколение спрейове, създадени с наноколоидно сребро, какъвто е, например, Колдисепт наноСилвър спрей за нос. Наносребърните частици имат мощни антибактериални, противовирусни, противовъзпалителни и защитни свойства. Спреят за нос Колдисепт овлажнява лигавицата и премахва неприятните усещания като парене и чувство за сухота. Освен това подпомага регенерацията на носната лигавица. Колоидното наносребро намира приложение и в спрея за гърло Колдисепт наноСилвър - действа ефективно при възпаление на гърлото и сливиците. В състава си има включено ментово масло с охлаждащ и обезболяващ ефект.

Допълнителен плюс на спрея за нос и спрея за гърло Колдисепт е, че могат да се използват продължително време, без нежелани странични ефекти, както и да се прилагат като превенция срещу заболяване - сребърните наночастици в комбинация с останалите съставки осигуряват защитен слой по лигавиците на носа и гърлото, който предпазва от атаките на всички сезонни вируси.