Ако често са ви пошляпвали като дете, едва ли имате топли спомени от това време. И както показват последните проучвания е възможно, дори повече от сигурно, че това се е отразило не по най-добрия начин на вашето бъдещо поведение.

Както твърдят експерти от Университета в щата Остин и Университета в щата Тексас, колкото повече родителите пошляпват едно дете, толкова по-вероятно е в бъдеще то да има проблеми с психичното здраве и с нивото на агресия. Тя разбира се расте право пропорционално на степента на физически тормоз.

Проучванията са провеждани повече от 50 години, като в тях са участвали около 160 хиляди деца.

Често родителите смятат, че лекото напляскване е безобидно и е една добра "профилактика", но в действителност, последствията могат да бъдат тежки, понякога направо плачевни. Между другото, към такива методи на обучение са склонни да се придържат родители, които някога, като деца, също са били шамаросвани – така се е образувала една далеч не толкова полезна цикличност.

"Ние се надяваме, че нашите изследвания ще накарат възрастните да се замислят за последствията от своите действия и в бъдеще родителите ще започнат да приучват децата си към дисциплина, като използват само положителни методи и добър пример" - казват учените.