Есенните дни са тук, а с тях и по-питателните ястия. Ако и вие си падате по пастата, гарантираме ви, че тази рецепта е много добър неин заместител и тя няма да ви липсва. А ето и как да си я приготвите.
Необходими продукти за 4 порции:
• 1 1/2 чаша сос маринара
• 2 средни патладжана, разрязани наполовина
• 1 с.л. екстра върджин зехтин
• 1 средна глава лук, нарязан на ситно
• 1 ч.л. сушен риган
• Кашерна сол
• Прясно смлян черен пипер
• 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
• 1 чаша нарязани домати
• 1 голямо яйце, леко разбито
• 2 1/2 чаши настъргана моцарела
• 1/4 чаша прясно настърган пармезан
• 1/4 чаша галета
• Прясно нарязан босилек, за гарниране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Разпределете 1 чаша сос маринара върху дъното на тавичка с размери около 20x30 сантиметра. С помощта на лъжица издълбайте патладжаните, оставяйки около 1,5-сантиметрова граница около кожата, за да се образува лодка. Прехвърлете в тавичката за печене. Нарежете издълбаната част от патладжана.
В голям тиган на средна температура загрейте масло. Добавете лука и гответе до омекване, около 5 минути. Прибавете нарязания патладжан и овкусете с риган, сол и черен пипер. Гответе, като бъркате често, до златисто нежно, от 3 до 4 минути. Добавете чесъна и гответе докато пусне аромат, около 1 минута.
Прехвърлете сместа в купа и добавете доматите, яйцето, 1 чаша моцарела и останалата 1/2 чаша сос маринара. Смесете, докато се комбинират добре, след това ги сложете в „лодките“ патладжан. Отгоре добавете останалата 1 чаша моцарела, пармезан и галета.
Печете, докато патладжаните омекнат и сиренето стане златисто, около 50 минути.
Гарнирайте с босилек преди сервиране.
Бон апети!