Приказните герои се събраха и трескаво започнаха да обсъждат какво да приготвят за празничната трапеза. Само Рике още го нямаше и започнаха да се чудят къде ли си вее перчема точно сега. В този момент вратата проскърца, Златокоска се втурна да я отвори и всички видяха стоящия на прага Рике. С огромна тиква в ръце. Малечко-Палечко и Анри хукнаха да му помогнат, а Принцът плесна с ръце от радост. Сети се за една приказно вкусна гозба на баба и на висок глас я разказа на всички. Печено пиле в тиква. Джуджетата запретнаха ръкави и почистиха тиквата. Пепеляшка наряза зеленчуците, а Анри се зае с пилето. Червената Шапчица приготви красиви кристални чаши, а Маркиз дьо Караба поднесе виното. Спящата красавица, по-будна от всякога, подреди масата, а Снежанка вдигна първия тост за празника. А какво хапнаха приказните герои? Печено пиле в тиква, с плънка от хляб, праз и гъби. А как се приготвя? Ето как:

Време за подготовка: 45 минути, Време за готвене: 3 часа, Порции: 4-6

Продукти:

1 пиле Le Poulet около 1.5 кг

1 голяма тиква
2 с.л. зехтин
30 г масло
Сол на вкус
Черен пипер на вкус

За плънката:

80 г стар хляб, нарязан на кубчета
4-5 с.л. зехтин
2 с.л. масло
100 г гъби на филийки
1 стрък праз 250 г
100 мл сметана
100 мл пилешки бульон
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
6-7 листа прясна салвия

Начин на приготвяне:

Изрежете капак от горната част на тиквата и я почистете от семената. Извадете пилето от хладилника и оставете на стайна температура, докато приготвите останалите неща. Сложете кубчетата хляб в тава и печете 8-10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят.

Загрейте зехтина и маслото в голям тиган и гответе нарязания на едро праз 6-7 минути, като разбърквате периодично, докато омекне. Прибавете нарязаните на филийки гъби и гответе още 4-5 минути.

Нарежете на тънко листата салвия и ги добавете към праза и гъбите. Посолете, подправете, разбъркайте добре и свалете съда от котлона. Към охладените праз и гъби добавете кубчетата хляб и разбъркайте добре. С получената смес напълнете пилето. Полейте и намажете вътрешността на тиквата със зехтин, посолете и подправете с черен пипер.

Сложете пилето вътре. Покрийте с капака и печете 2 ½ часа на 200 градуса. Махнете капака, увеличете градусите до 220 и печете още 30 минути. Сервирайте пилето с резени тиква.

Източник: LePoulet.bg